Rubrik

Uppfödarens dagar i valplådan

Uppfödarens dagar i valplådan

Att föda upp hundar kräver nerver av stål, för det är ju, som alla uppfödare vet, inte enbart Gulligull med söta valpar och mysiga fikastunder med blivande valpköpare-

Stressen börjar långt tidigare, då när man väntar på löp.

Hon borde löpa snart-helst igår, tänk om hon har haft ett tyst löp. Men förr el senare brukar "när löper hon stressen avta"-

Så då kommer nästa variant-När ska hon paras? *

Är hanhundsägaren beredd just då? Blodprov o test hos veterinären- Nu har vi ett datum-Den optimala dagen!

Nästa stressmoment är givetvis parningen, Vill han? Vill hon?

Kan han? Ingen hängning? Kan en parning räcka el ska man ta två dagar efter varandra el törs man vänta o ta en dag emellan-eller kan det vara försent då tro?? Japp-total lycka, bra parning och hängning-Upp med tiken uppochner o ut i bilen-hon får inte kissa-allt för att allt ska stanna där det ska vara. Lugnet sänker sig över uppfödarens värld- men bara för en kort stund.

Sedan kommer näsa ont-i-magen-period- Har det tagit sig?

Tänk om hon är steril? Är inte hennes tuttar lite mer rosafärgade nu-är hon inte lite rundare om magen- Men till sist (det tog 5 v) innan hon visade på dräktighet- Kan man vara lyckligare-Stressen släpper-lite

Hoppsan här kommer nästa moment-valpningen.....herrejössses-Vilket dygn-? Räkna från första parningen eller andra? eller 3,e

Nej det finns ingen exakt dag- Man drar sig tillminnes alla hemska valpningar man läst om på FB-grupper, fellägen, kejsarsnitt, döda valpar och ännu värre-döda tikar! man förprogrammerar akutnummer till Ultuna och veterinären i Gävle-det gäller att vara beredd-Nejdå-Förlossningen brukar ju alltid inträffat på en helg eller storhelg eller mitt i natten- Den här gången med Tezla blev det faktiskt en vardag-Fredag efter kl 07.00 blev det på Ultuna-så man slapp Jouravgiften. Tack för det.

Har man allt som behövs; Valphage/Låda är inrett sen 2 v före beräknad valpning-en vagn med sugtuta, desinfektionsmedel-sax, temp-handukar,filtar mm mm. Man har läst uppfödarboken och valpningsboken 100 gr-men man är aldrig säker ändå-när man är som mig- En hönsmamma. & så klar så har jag ju bäddat i soffan-så man har full koll dygnet runt. SÅ min sovplats är på soffan brevid valplådan valparnas första 3 v-& 1 v före födseln-så mins 4 veckor på soffan blir det-sen blir nog Husse glad att jag kommer upp i sovrummet igen

Ja så var det dags då för Öppningsfasen började onsdag 7 okt kl 00.15 började hon flämta o flåsa och var orolig- Inte nog med att man tycker synd om henne-tankar kommer-Hur kan jag utsätta henne för det här?! Hon flåsade o flämtade hela natten och inte nog med det-Så har jag också en skendräktig Jill hemma också-Som också flämtar o flåsar !!! Ingen sömn när man tycker synd om henne o försöker hjälpa henne på alla sätt o vis. När man släpper ut dom -mitt i natten-så får man passa väldigt noga-för då ska det letas upp gropar att gömma sig i (Instinkten kommer)

Jobbiga timmar; Öppningsfasen som pågick från ons 7/10 kl 00.15 till tors 8/10 kl 22.00

Men så kom då dagen 8/10 okt då Utdrivningsfasen började.

22.00 kom första krystvärken-då ringde jag Ulrica-som äger hanen Ruben som är pappa till valparna-för hon ville vara med-Så hon kom 23.00 på torsdagskvällen o vi satt på kaffe-för jag sa; det här kommer nog att dröja-och så rätt jag hade där. Hon hade krystvärkar svaga& lite starkare hela kvällen och natten-men inget hände-Ringde till Ultuna som sa att jag skulle ha is i magen o vänta-då var kl 02.00 när jag ringde-dom sa att jag skulle ut o springa med henne-vilket jag gjorde i omgångar-Men hände inget-När klockan var 04.15 satt vi oss i bilen till Ultuna-Tezla på BiaBädden på sätet brevid mig i mörkret-När vi var 1/2 timme före Ultuna-kl 05,18så födde hon den 1;a valpen i bilen-tur jag hade förberett med handdukar, sax mm-så jag torkade av valpen o han var snabb att börja dia på än gång-så då blev jag lugn-så då gick färden till Ultuna med en valp i bilen & full värme på i bilen-vi fick komma in i ett rum direkt-o vet sa att dom skulle sätta in Kalk dropp på henne-när dom var iväg o skulle hämta det-så kom valp nr 2 kl 06,55 ut själv den & kl 08,50 kom valp nr 3 ut själv-

Eftersom förlossningen hade pågått nu i 9 timmar från första värken-så sa dom att den sista valpen som var kvar -hade svaga hjärtljud pga stressen-så då beslutades att det skulle bli snitt & jag sa till Ulrika att vi får nog vara beredd på att den inte kommer att överleva-men kl 10.00 så kommer djurvårdare in med valp nr 4 och den var pigg. Vilken påfrestning & anspänning det har varit-efter alla dessa oroliga timmar-jag började gråta av glädje & trötthet.

Jag ÄR en Hönsmamma. -känner mig berusad-inte beror det på någon rusningsdryck-nej det är sömnbrist Delux. Man ser till att Tezla tvättar dom små gossarna där i bak så dom bajsar o kissar ordentligt-& att ingen ligger i kläm, matning, ge vatten, kefir,

Tezla har hela tiden druckit kopiösa mängde vatten. Normalt är att dom dricker 1-1½ liter per dygn-Men hon har druckit 4-4½ liter/dygn och vrålhungrig-Hon ska ha vatten o mat hela tiden dygnet runt. Som gör så att hon ska ut o göra 1an och 2an typ 5-8 gånger varje natt & det betyder för en hönsmamma som mig att; man inte bara öppnar dörren o släpper ut henne i mörkret-Nej -Man vet ju aldrig-kanske det kan finnas någon räv på gården? Så På med kläder o på med blinkhalsbandet på Tezla o följa med henne ut i natten när hon gör sina behov o så får man passa på att titta på stjärnhimlen med ögonen i kryss 5-8 gr/natt.

Ja-jag har självklart varit till veterinären-som tog blodprover-det visade inget fel -tack o lov för det-men hon hade bakterier i urinen-så hon måste äta Antibiotika (som inte valparna ska påverkas av)

Så summan av dessa 3 veckor är typ 2 tim sömn/natt!

Sova är ett överskattat ord kan jag säga när det varit som det varit.

När man tittar sig i spegeln efter 2 veckor -så ser det ut som man har åldras 5 år. Ja så kan en vecka se ut hos en uppfödare.

Nu kan man börja slappna av-eller? Knappast; Växer dom som dom ska- Får alla i sig så mycket dom ska ha- Vägning varje kväll. Ska tiken ha ännu mera mat- Ligger hon tillräckligt länge med sina valpar-Är alla bra i magen, Man är där som en hök hela tiden för att kolla så ingen valp ligger i kläm.

Sen är det där med valpköpare-Ja det är jättekul när så många är intresserade-men det blir stressigt att svara på alla mejl när man knappt sovit nåt alls på 3 veckor. Men man gör så gått man kan . Mina valpköpare är nu redan utsedda-och valparna är reserverade. (En oro som man slipper är ju i alla fall :att man inte behöver oroa sig för att inte valparna blir sålda)

Husets kock valpstrejkar-så nu blir det Köpmat några dagar-veckor.....Så får det bli när man inte har orken att stå vid spisen.

Är stressen & oron borta nu? Nej då

När valparna är 8-9

veckor då börjar Megastressen infinna sig-

Då blir det veterinärbesiktning ID märkning mm-Man hoppas så klart att allt ska gå perfekt och att valparna får stämpel OK i baken.

Ja men visst;

Självklart är det SÅ MYCKET GLÄDJE och man blir påfylld av massor av LYCKOHORMONER när man har glädjen att ha små valpar i huset- man går i rus av glädje o många många skratt blir det & jag kan inte hjälpa det- Jag gråter varje gång en valp lämnar mig fast jag valt ut dom bästa valpköparna till guldgossarna.

När valptiden är över och man återgår till jobbet & vanliga vardagen- så kommer kommentarer som; Så blek o sliten du ser ut-Du som bara varit hemma och tagit det lugnt & gosat med dina söta valpar eller?!

Senaste kommentaren

07.11 | 08:54

Googla på Verm-X så får ni fram vart man kan beställa denna produkt/Marianne

25.10 | 19:51

Jag undrar var får jag tag i dessa produkter fick en lista men inget man lägger i vatten vill ha till hunden och mig själv har mycket dåligt immunförsvar

06.10 | 21:02

hej, vart köper man dessa produkterna? mvh grethel

28.09 | 19:13

Hej-Har beslutat att hon blir kvar-vi kämpar på här. Mvh Marianne

Dela den här sidan