Tezlas dräktighet som-19 & valparnas vikt o utvecklingsfaser

Fyra till tolv veckor – Socialiseringsfas
Nu startar de vikigaste 8 veckorna av hundens liv. Valpens sinnen är fullt utvecklade. Hjärnan är i mycket snabb utveckling. Valparna är positiva, nyfikna och börjar leka. Nu är positiv kontakt med andra hundar och människor mycket viktig. Upplevelser blir bestående minnesbilder. Valpen får en ökad flykttendens och upptäcker att saker och ting kan vara farligt. 
Beteenden: Socialt beteende; Signalerar med svans, öron, tänder och morrar. Försvarar nu sin föda. Artpräglas. Undersökningsbeteende; Kamplekar övar upp styrkan, snabbheten och signaler hos valpen. Tecken på dominans visas. Tiken uppfostrar och sätter regler för valparna.

8/9 Valparnas namn efter att ägarna har satt sina egna namn på sina valpar;

Wille= DIESEL, Walle=LOUIE & Wiktor (BAGGIO) 

6/9 I dag blir Diesel, Baggio & Louie 8 veckor. Det är så roligt att se hur dom utvecklas som olika personligheter och individer.  Foder dom fått sen dom började äta när dom var 3 v är; Vom og Hundemat Puppy samt STANDARD Mild-Dom har också fått blåbär/morotspellets (svällt) samt Kefir i varje mål-samt  Nutrolin PuppyOlja-Dom får som godis/mellanmål; Morötter/Gurka och vattenmelon och kokt ägg-det gillas.

4/9 Alla valpar är nu reserverade o flyttar till sina nya underbara familjer/hem 13 sept Diesel kommer att flytta till Gävle &  Baggio & Louie kommer att bo i Lidingö samt Vallentuna.

1/9-Här är det full rulle med valparna och besökande som vill få lite valpgos. Nu är det bara 2 veckor kvar tills dom är leveransklara.

28/8- Valparna diar mindre o mindre och äter mer och mer. Walle (som ska heta Louie har varit till vet i Ultuna -har fått Dermoid-Det växer hudvävnad i ögat-men inte på pupillen som tur är. När vävnader & hud utvecklas i fosterstadiet-så kan det bli lite fel och utvecklas på andra ställen. Man lär sig någont nytt hela tiden som uppfödare. Har aldrig tidigare hört talas om detta. Men det är ingen fara-han ska opereras när han är ca 4 månader (eventuellt tidigare) och då blir han helt återställd och  läkningen tar allt mellan 2 dagar o 1 vecka & han ska inte få några men av operationen sa vet när vi var dit för undersökningen.- Kostnaden för ögon operationen är mellan 12.000-15.000:-  operationen ska göras i Ultuna av Leg.vet ögonspecialist & hela den kostnaden betalas av mig så klart. 

23/8 Ursäkta att jag varit dålig på att uppdatera sidan-men det blir så ibland att man bara inte hinner med allt man vill-Det är fullt upp här på dagarna med valparna o mitt jobb på hunddagis/pensionat o folk som vill komma på valpgos.  I dag blir valparna 6 veckor och det är full rulle här hemma. Dom växer och utvecklas bra. I dag ska vi ta o klippa lite klor tänkte jag.

16/8 I dag är vi 4 veckor. Det är full rulle här på dagarna- vår 4 benta matte  har fullt upp med att torka när vi gör 1an och 2an på hennes fina köksgolv om inte vår mamma är med då-för hon städar upp efter oss så klart-vi har duktig mamma vi. Vi har fått träffa vår Mormor Beda också-Hon var väldigt nyfiken på oss och tyckte om oss.

14/8- Några dagar har gått här utan att jag kunnat göra nåt på hemsidan eftersom den bara försvann när jag skulle skriva o byta bild.- Men nu är den tillbaka-tack o lov för det. Valparna växer o frodas. Walle & Wiktors öron har rest sig- och dom busar o leker med varandra o har fått röstresurser min sann. Dom har fått vara ute i svängar när vädret tillåter.

10/8 I dag öppnades en helt ny värld-vi fick komma ut på en inhägnad hage-där det var mjukt och grönt-Oj vad kul det var att springa omkring där- Vår lekfröken Jill var också med så klart.

9/8 I dag är vi 4 veckor och vi busar o leker med varandra när vi inte sover eller äter. Mamma Tezla är så duktig med oss o ger oss mycket mjölk när vi är hungriga. Sen blir vi också bjudna på nåt annat klet av vår andra 2 benta matte-hon säger att det är Vom og hundemat Lamm  & ibland får vi Nötfärs blandat med lite Standard Mild & lite Grekisk Yoghurt el lite kefir det gillar vi också- och lite små blå bär har vår 4 benta matte också i våran goda mat.

Två till fyra veckor – Övergångsfas
Nu utvecklas valpens hjärna och sinnen snabbt. Efter 12-13 dagar öppnar valpen ögonen och efter 15 dagar är ögat utvecklat. När valpen är fyra veckor har den fullt utvecklad syn och när den är fem veckor känner den igen sin mamma och sina syskon. Efter 12-14 dagar öppnas öronen och valpen reagerar för höga ljud. Vid tre till fyra veckor hör den som en vuxen hund.
Beteenden: Sociala beteenden börjar utvecklas. Valpen undersöker syskonen. Den börjar vifta på svansen. Den leker med sina syskon. Valpen kan skälla och börjar stå och gå. Den börjar tigga mat.

7/8 Vikt i dag

Wille        1256 gram (Diesel)

Walle        1350 gram (Louie)

Wiktor       1457 gram (Baggio)

_______________________

5/8 I dag har vi fått våra klor klippta & vi har busat o lekt med varandra, ja vi går ju nu-vi kan stå på våra alla 4 ben o så har vi smakat lite Nötfärs.  Vi åt inte så mycket-men vänta bara till vi får smak på detta-då går det i mer gotta i våra små munnar.  i helgen ska vi få upptäcka något nytt säger dom här-en helt ny värld utanför vår valplåda o soffan vi brukar vara i bland- vi ska få gå ut om vädret tillåter. Vi är så duktiga säger dom-halva valplådan har vi vetbed och halva lådan tidningar-så fort vi sovit-så går vi direkt till tidningsdelen o gör våra behov-både 1an & 2an.

______________________

4/8 Vikt i dag (Måste skaffa en ny våg-inte lätt att väga dom på den jag har)

Wille        1162 gram

Walle        1133 gram

Wiktor      1345

_______________________

1/8 Vikt idag

Wille          1008 gram

Walle           935 gram

Wiktor       1105 gram

______________________

29/7 vikt i dag

Wille             881 gram

Walle             810 gram

Wiktor           991 gram

_____________________________

27/7 vikt i dag;

Wille           801 gram

Walle          760 gram

Wiktor         895 gram

_______________________________

26/7 I dag är  valparna 2 veckor- Bilder kommer under dagen i fotoalbumet🙂

_______________________

25/7 Valparnas vikt i dag;

Wille     719 gram

Walle    670 gram

Wiktor  813 gram

_________________________

23/7 Valparnas vikt i dag

Wille    632 gram

Walle   553 gram

Wiktor 701 gr

Nu har dom ögon alla-det har dom haft i några dagar- Och nu har dom börjat upptäcka varandra o tuggar lite lätt på varandras öron.🙂

_________________________ 

 21/7 Valparnas vikt

 Wille      525 gram

Walle       472 gram

Wiktor      557 gram

______________________________

19/7  Valparna är i dag 1 vecka o alla har öppnat sina ögon-mer el mindre.

Vikt;

Wille väger i dag 433 gram

Walle väger i dag 394 gram

Wiktor väger i dag 475 gram.

________________________________

18/7 Valparna är 6 dagar & Walle har öppnat ögonen redan🙂

________________________________

17/7 Vikter på Gossarna

Wille (Tigrerad) födelsevikt 12/7 230 gr- I dag väger han 380 gr.

Walle (Fawn kort) födelsevikt 12/7 190 gr, I dag väger han 330 gr.

Wiktor (Fawn längre) födelsevikt 12/7 gr, Idag väger han 405 gr.

_____________________________________ 

 15/7 Valparna diar bra och Mor Tezla sköter om dom så bra.

Födelsevikt 12/7 på Wille, 230 gr- I dag väger han 308 gr.

Födelsevikt 12/7 på  Walle, 190 gr- I dag väger han 262 gr.

Födelsevikt 12/7 på Wiktor, 235 gr-I dag väger han 324 gr.

______________________________________

🙂13/7 Valparna diar och sover för fullt-Mamma Tezla är så duktig  med dom små gossebarnen. Deras tillfälliga namn är Wille (Tigrerad) Walle (Gul)lite mörkare samt Wiktor (Gul) lite ljusare

Deras stamtavlenamn blir; Carumas The Right One Zaltufo (Walle) Carumas The Right One Zizou (Wiktor) & Carumas The Right One Zaplin (Wille)

________________________________

12/7 (Dag 62) VALPARNA ÄR HÄR🙂

I går kväll började Tezla flåsa o flämta och gjorde så gott som hela natten.

KL 15.59 FÖDDES FÖRSTA GOSSEN, TIGRERAD, 230 GRAM

KL 17,30 FÖDDES ANDRA GOSSEN, Fawn (kort), 190 GRAM

KL 19.00 FÖDDES TREDJE GOSSEN, Fawn (längre) 235 GRAM

OCH DET BÄSTA AV ALLT; TEZLA FÖDDE SJÄLV OCH VAR SÅ DUKTIG-DET GICK SÅ BRA.

___________________________

 11/7 Tezla på dag 61. I natt har hon haft diarée. Hon åt lite Ris och Tonfisk på fm-och en bit av en Kronch kaka det gillades.Tempen är 36,4 kl 10.30.

_____________________________

10/7 Tezla på dag 60-vill inte ha någon mat på morgonen-men hon åt senare- Tror dom små vill komma ut snart....eller det är bara att vänta tålmodigt-det kan bli i stort sett vilken dag som helst-Gissar på fredag & 3 valpar.🙂

______________________________

8/7 Tezla på dag 58-Vecka 9;(Sextiotredagar är den 13/6) Valparna är mellan 16-18 cm långa när de föds. De är ordentligt behårade och ögonen är slutna. SÅ gott som hela skelettet är nu förbenat. Nu närmar det sig med stormsteg....................

_______________________________

4/7 Tezla På morgonen vägrar hon maten-första gången på dräktigheten det hänt.  Men sen  så åt hon dom andra målen som vanligt. Maten består av; Mush puppy, tonfisk i vatten, el olja-rivna morötter, lite Kefir med pyttelite Kronch Pemmikan  Hon har ätit Mush puppy sen v;5. sen har hon ofta fått ägg och kefir o rivna morötter och hon verkar även gilla Tonfisk.Hon får även STANDARD & Standard IMMUN & lite krossade Pumpakärnor & E vitamin olja.🙂

_______________________________

4/7 (Dag 54) Nu är Tezla i  Vecka 8;Livmodern är mycket stor och fostren kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna. Fostren är nu ca 15 cm långa. Tezla har börjat gått in själv i sin valphörna.

____________________________________

28/6  Hon äter bra och sover bra-men vill inte ännu gå in i sin valphage.🙂

_______________________________

24/6 Nu är hon rund om magen och hon har fått lite idér som t ex hon ska bli matad- Hon sover mycket- I veckan nu ska vi fixa i ordning hennes valpningshörna-så hon känner sig trygg där när det är dags.🙂

________________________________

22/6 Dag 42 i dräktigheten händer det här; Vecka 6;(fyrtiotvå dagar) Fostren är nu ca 7 cm långa och man kan se att delar av rörbenen har börjat förbenas. Päls börjar växa runt dag 45.

_____________________________________

18/6 GLAD GLAD GLAD; Relaxinprovet visade att Tezla ÄR DRÄKTIG-🙂 Tjohooooooo

____________________________________

17/6 Förlåt att jag varit dålig på att uppdatera sidan; Men jag är osäker nu på om Tezla är dräktig el ej- Hon är på dag 37 idag-men i dag har jag tid för Relaxinprov för att se om hon visar på dräkghet el ej.

Svaret på provet får jag i morgon-Bara att hålla tummarna för ett positivt besked.

_________________________________________________

8/6 OM Tezla är dräktig går hon in i sin 4,e vecka i dag. Det betyder följande;Vecka 4;Livmodern är markant förstorad. Embryot är ca 17-27 mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna, Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och ca 25 mm stora.

_________________________________________

Vecka 3;

30/5 I dag är det 3 veckor sedan Tezla parades (1gr) OM tezla är dräktig händer det här:

Zygoterna fördelar sig jämt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) 19-20 dagar efter befruktningen. Livmodern är lindrigt förstorad och fosterblåsorna är tydligt åtskiljda från varandra. Embryot, som ännu bara består av ett antal celler, är ca 5 mm långt. Vid palpation av livmodern är fosterblåsorna runda och ungefär 12-15 mm stora.

________________________________________________

23/5 OM Tezla är dräktig händer det här:Vecka 2;Zygoterna passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern 12-16 dagar efter befruktningen.

________________________________________________

17/5 OM  Tezla är dräktig händer det här; Vecka 1; Äggen (zygoterna) genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktningen.

__________________________________________________

9/5 & 11/5T Tezla Parad med Ernst🙂 Förhoppningsvis ger produktionsmötet mellan dom -

bullar på jäsning som kommer till världen v.28. Bara att hålla tummarna nu.

______________________________

Kommentarer

Erika

14.08.2019 07:52

Underbart! Nu kan jag läsa om Tezlas valpar igen👍🏻❤️

Marianne

14.08.2019 11:40

Ja-gud så glad jag blev -när dom kunde fixa tillbaka all text som jag skrivit

WESTIN

12.08.2019 18:13

Tyvärr har det försvunnit allt jag skrivit på denna sida om Tezlas dräktighet o valparnas utveckling!!!

Senaste kommentaren

07.11 | 08:54

Googla på Verm-X så får ni fram vart man kan beställa denna produkt/Marianne

25.10 | 19:51

Jag undrar var får jag tag i dessa produkter fick en lista men inget man lägger i vatten vill ha till hunden och mig själv har mycket dåligt immunförsvar

06.10 | 21:02

hej, vart köper man dessa produkterna? mvh grethel

28.09 | 19:13

Hej-Har beslutat att hon blir kvar-vi kämpar på här. Mvh Marianne

Dela den här sidan