Hemlagad mat BÄST FÖR DIN HUND

Hemlagad Mat till vuxen hund på ca 10 kg;
125 g magert kött (10%fett)-300 gr kokt Råris el vanligt ris, 
0,5 tsk kallpressad rapsolja-el Linfröolja-el Kokosolja, 
2 st Aptus Multidog tabl alt Hammarlunds, 1 st Multidog vitA tabl, 0.5 mått Calphosum D pulver.

Foder-BOK som jag varmt rekommenderarMin Hund vill ha riktig mat.

Den kommersiella fodren blir bättre o bättre, åtminstånde om man ska tro tillverkarna. Hur kan det komma sig att veterinärernas väntrym fylls av hundar som lider av samma sjukdomar som sedan länge drabbar människor? Cancer , diabetes, tand-och tandköttssjukdomar, allergiska symtom, eksem, klåda, magtarmsjukdomar, skelettsjukdomar, epilepsi och kramper-övervikt/undervikt.
Om de moderna hundfodren är så bra-Varför blir inte då hundarna friskare o friskare i stället för sjukare o sjukare? 
Ett text i boken; Hundar förlitar sig helt på sitt luktsinne för att avgöra om ett födoämne är bra för dem eller inte. Detta är förstås fodertillverkarna medvetna om och därför använder dom väldoftande, maskerande produkter, som t ex digest, ibland översatt i ingredienslistan som buljong. Digest är en framställd flytande, fettbaserad produkt som extraherats från processande djurdelar. Även härsket fett från professionella kök som stabiliserats med kraftfulla kemiska antioxidantionsmedel används för att maskera lukten av ingredienser som hunden i normala fall skulle rygga inför!!
Boken är lättläst och man får sig en tankeställare- 
Man gör verkligen hunden en tjänst om man ger den en naturlig sund hemmagjord kost och dessutom spar man säkerligen tusenlappar i veterinärbesök.
- Det är ju tyvärr så att hundägaren inte vågar annat än att förlita sig på en cynisk och profithungrig miljardindustri som gnuggar händerna i förtjusning och cashar in enorma vinster! Det är sjukt att det finns särskilda foder för olika raser och storlekar- Det är precis som att Norrlänningar skulle behöva annan mat än Skåningar, eller att personer kortare än 150 cm behöver annan mat än dom över 190 cm & hur gör man då med Blandrashundar (det kommer väl snart foder för alla slags Blandrashundar också-vänta ska ni se.

Citerar en text i boken; Det är ingen slump att dom allra största foderjättarna ägs av multinationella megaföretag som utöver djurfoder även producerar alltifrån tamponger till rengöringsmedel & läkemedel; Waltham/Mars; Royal Canin, Nutro, Pedigree, Whiskas, James Wellbeloved, Wrigley, Uncle bens m fl
Colgate Palmolive; Hill´s, Ajax, Kleenex m fl
Proctor & Gamble; Iams, Eukanuba, Oral-B, Gilette, Tampax m fl
Nestlé; Purina, Friskies, Beneful, Garnier, Loreal

Ben buljong – God och nyttig näringsbuljong

Gör buljong på ben till din hund

Ben buljong är en sedan länge glömd ”superfood” som är billig, packad med näringsämnen och lätt att göra. Här är fem skäl till att du bör göra ben buljong för din hund.

1. Ben buljong är bra för leder
I boken Deep Nutrition, av Dr Cate Shanahan skriver hon följande: ”Hälsan hos lederna beror på hälsan hos kollagenet i dina ligament, senor, och på ändarna av dina ben. Kollagener är en stor familj av biomolekyler, som omfattar bl.a. glykosaminoglykaner, som är mycket speciella molekyler som hjälper till att hålla våra leder friska”.
Ben buljong är laddad med glykosaminoglykaner och du är säkert bekant med en av dem: glukosamin. Ben buljong innehåller inte bara otroliga mängder av glukosamin, den är också fylld med andra gemensamma skyddsföreningar som kondroitin och hyaluronsyra. Dessutom, glykosaminoglykaner från ben buljong är resistenta mot nedbrytning och absorberas i sin intakta form via tarmen. Enligt Dr Shanahan fungerar de som hormoner, stimulerar celler som kallas fibroblaster, som bildar kollagen i lederna, senor, ligament, och även artärer.

2. Ben buljong hjälper levern vid avgiftning
Levern är kroppens reningsverk. Hundens lever är under attack dagligen om den stackars hunden ligger på mattor och golv som behandlats med kemikalier, promenerar på gräs som blivit behandlade och besprutas med gifter, äter mat med giftiga och syntetiska ingredienser, får giftiga avmaskningsmedel och medel mot loppor och fästing i förebyggande syfte, läkemedel, antibiotika, vacciner och mycket mer.
Levern var aldrig tänkt att drabbas av detta angrepp och dess förmåga att avgifta begränsas av tillgången på aminosyran glycin. Gissa vad har massor av glycin? Jo, ben buljong!

3. Ben buljong främjar en hälsosam mage och tarm
Insidan av tarmarna innehåller miljontals små hål som tillåter passage av smält näringsämnen för att komma in i kroppen. Stress, dålig kost och bakteriell överväxt kan orsaka fler hål att öppna eller att bli större. Detta kallas läckande tarm. Problemet med de stora hålen är att saker och ting kan passera in i blodet som inte är avsedda att göra det, bland annat osmält mat materia, gifter och jäst. Kroppen kommer att märka dessa osmälta matrester som främmande inkräktare och börja attackera dem. Detta är hur allergier och matkänslighet utvecklas. Ben buljong är laddad med ett geléaktigt ämne som kan täcka de läckande hålen: gelatin!

4. Ben buljong är fantastisk näring för sjuka hundar
Har du någonsin haft en hund med fruktansvärd diarré och hade problem att få honom tillbaka på fast föda? Eller en hund som konvalescent med dålig aptit, men du vet att han behöver mer näring? Ben buljong till undsättning!

Studier utförda på 1800-talet visade att när det finns gott om gelatin i kosten, kan kroppens behov av protein från kött källor minskas med så mycket som femtio procent! Ben buljong är också en utmärkt källa till viktiga mineraler och kan stärka immunförsvaret! Ben buljong är också laddad med glycin, vilket underlättar matsmältningen genom att hjälpa till att reglera syntesen av gallsalter och sekretion av magsyra.

5. Så här gör man ben buljong

Det här behövs:
Äppelcidervinäger – Hjälper till att dra mineraler ur benen mer noggrant.
Koka under en lång tid – Detta är nödvändigt för att få full näring ur benen. Det finns ingen magisk tid, men försök sjud det under 24 timmar i en Crock-pot. Du kan göra det på spisen också, men se till att du inte lämnar sjudande buljong utan uppsikt.

Du kan använda råa eller kokta ben men se till att inkludera ben med brosk. Du kan samla in och spara kokta ben från din egen mat i frysen men tänk på att skölja bort sås och kryddor som kan vara irriterande för din hunds matsmältningssystem. Råa kycklingvingar och kycklingben är ett bra val.

Täck benen med vatten och lite till.
Häll i vinägern (ca 3 msk till 3 liter).
Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i ungefär 1 dygn.
När buljongen är klar, sila bort benen (inte mata dem till din hund!). Om du använder ben med kött som du behöver rensar du dem för hand. När det har svalnat, tar du bort överflödigt fett från toppen av buljongen om du vill (det kan vara mindre än du förväntar dig). Resten är din buljong. Om buljongen är geléaktig när den har kallnat så har du gjort ett bra jobb med den!

Du kan frysa denna buljong i små behållare (även is kub brickor) för enkel dispensering. Eller så kan du förvara den i kylskåpet i ungefär fyra dagar.

Du kan lägga till näringsrika vegetabilier till din buljong medan det kokar. Prova kelp, nässlor, vitlök och/eller ”Italienska” örter (salvia, rosmarin, timjan, oregano, basilika, fänkål frö).

Ben buljong är inte näringsmässigt komplett på lång sikt för utfodring, men du kan använda den som en bas för en komplett måltid eller som ett komplement till din hunds vanliga kost.
Ben buljong är ett hälsosamt sätt att blöta torr mat, vätska upp din hund när han är sjuk, och du kan även dela den med din hund och vinna samma fördelar! Gör ben buljong en regelbunden del av din matlagnings repertoar i vinter.

Källa: Dogs Naturally Magazine, Margarat Nee.

Mina hundar äter

Mina hundar- Dom får  STANDARD MILD (Jag är ju egentligen emot torrfoder-men jag är mycket nöjd med detta foder-I bland får dom Vom & Hundemat LAMM-  sen på det en jättebra olja som jag varmt rekommenderar Nutrolin Skin & Coat. Alternativt Hampaolja 

Och i bland så kokar jag även hundmat själv-det är en favorit.

Köper Lammfärs & Lammhjärtan  eller Kycklingfärs & Kycklinghjärtan- / som jag blandar med broccoli-sötpotatis & boveteflingor/ & eller mörk Fullkornsbulgur.

OBS; Kyckling ska man undvika om hunden är allergisk) Många hundar är det som är allergisk mot just kyckling

Is-glass till hundarna

Ett annat tips är att frysa in färskfoder i tomma märgben-återanvänd flera gånger.

__________________________________________________________

PÅ sommaren gör jag Is-Glass till hundarna-det uppskattas när det är hett ute att få något läskande och avsvalkande.

Jag har små plastformar som jag fyller med Tonfisk & vatten och fryser in.

Man kan även ta lite färskfoder och blanda med vatten & frysa in.

Man tar vad hunden gillar-Köttbullar, korv, färskfoder, tonfisk och blandar ut med vatten och frys in i burkar och ta fram i sommarvärmen.

Hemkokt mat

I bland så händer det att jag kokar mat till mina hundar.

-Boveteflingor eller Korngryn-Lammfärs/Nötfärs-KycklingLever-Morötter-Sötpotatis-Rödbeta-Grönkål-½ vitlök-Broccoli & Lite kalvbuljong bara lite.

1 burk makrillfilé åkte i när allt kokat klart-frys in i förpackningar.

1. Sötpotatis
Innehåller mycket fibrer, magnesium och vitamin A, B6 samt C. Skär i skivor och torka gärna i ugn innan du ger till hunden

2. Kål
Rik på betakaroten, vitamin C + K, magnesium och calcium bland annat. Skär i mindre bitar och ångkoka lätt. Bra för lite överviktiga hundar eftersom det är lågkalorimat med mycket näring.

3. Gröna bönor
Fibrer, vitamin C + K och magnesium hittar man i gröna bönor. Dem kan du servera råa i mindre bitar.

4. Sparris
Sparris är inte bara bra när man misstänker att hunden fått i sig något vasst som kan skada tarmarna. Sparris innehåler också mycket vitamin A, B1, B2, C, E och K. Dessutom järn, magnesium, folater och fibrer. Bland annat. Skär i bitar och servera

5. Morötter
Morötter innehållar mycket betakaroten – och så är de bra tuggmotstånd för tänderna. Skala och ge i slantar. Större hundar kan ta hela moroten

6. Spenat
Järn och vitamin A, B, C och K gör spenat till supermat även för hundar

7. Pumpa
Rik på fibrer, betakaroten och vitamin A. Men skala pumpan och ta ur kärnorna innan du ger till hunden.

Mina rekommendationer av foder och tillskott

 En olja som jag varmt kan rekommendera är; NUTRULIN SKIN & COAT. Den har hjälpt många hundar som haft allergi och torra öron/tassar. Får jättefin lyster i pälsen.

__________________________________

Foder jag rekommenderar är;

Vom & hundemat, 

STANDARD MILD, Brit Care Lamm & ris, Acana, Taste of the WIld, Majstor. Happy Dog.

Torkad lövbiff
Lägg några skivor lövbiff på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen i 150 grader tills köttet känns riktigt torrt. Skär i pyttesmå bitar. Förvara i kylen.

Kyckling jerky
Skär två kycklingbröst på tvären i 0,5 cm tjocka strimlor. Torka på en plåt med bakplåtspapper i ugnen i 100 grader tills de är riktigt torra och hårda. Det tar cirka två timmar. Förvara i kylen. OBS Kyckling ska man inte ge till allergiska hundar.

Laxbollar
Koka 200 gram lax. Mixa med ett ägg, en tesked rapsolja och två teskedar Maizena. Rulla till små bollar och låt baka på bakplåtspappersklädd plåt i 10–15 minuter i 150 graders ugnsvärme. Förvara i frysen

_______________________________

Laxsnittar

Du behöver:
200 g lax
5 dl polenta (majsmjöl)
2 msk neutral matolja
1 ägg

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Finfödela laxen i en matberedare.

3. Blanda laxen med polenta, olja och ägg till en tjock, smidig men lite torr deg. Den får inte vara kladdig.

4. Kavla ut degen på bakplåtspapper, med plastfolie emellan, till en stor fyrkantig kaka, cirka ½ cm tjock. Skär kakan i små fyrkantiga bitar.

5. Lyft över bakplåtspapperet på en plåt och grädda snittarna i cirka 25 minuter mitt i ugnen. De ska vara helt genomtorra men inte brända.  

6. Förvara snittarna i en burk med lock.

__________________________________________

Du behöver:

KYCKLINGGODIS
150 gram kycklinglever
100 gram mjöl
Vatten

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka kycklinglevern i vatten i cirka 15 minuter.

2. Häll av kokvattnet och spara. Låt svalna och mixa sedan levern med lite av kokvattnet till en slät smet.

3. Tillsätt mjöl, lite i taget, och bearbeta degen tills den är så fast att den håller ihop och går att rulla till en smal rulle.

4. Skär rullen i o,5 cm tjocka bitar. Gör ”tassmärken” med hjälp av en liten dessertgaffel.

5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 150 grader i cirka 30 minuter, ”tassarna” ska kännas torra och hårda.

 _____________________________________________

Här kommer jag att lägga ut mina rekommendationer och tips i foderfrågan. Vet att foder är en hel djungel och alla har inte samma tips och råd som jag-Men det är det här jag -och mina tips och råd. Sen är smaken som baken och inte alla tycker som jag.

Foder jag rekommenderar är följande;

Färskfoder-Mush el Vom o hundemat mm mm

Eller koka mat själv-eller BARF

Har fått tips och rekommendationer av en duktig foderspecialist  Lena på STANDARD;

Att man ska ge mat 3 ggr per dag -små valpar fler gånger- och det beror på att det blir en jämnare energi  i hunden. Hunden tar även upp näringen bättre eftersom det inte blir lika mycket att bearbeta vid måltiderna- (Det blir sämre upptagningsförmåga om man ger bara 2 gånger per dag

-så jag kommer att rekommendera mina valpköpare att även när hunden är vuxen ge den mat uppdelat på 3 gånger per dag. Rekommenderar även i första hand att ge färskfoder  och om man ska  ge Torrfoder tycker jag STANDARD MILD som jag är nöjd med.

Tillskott jag kan rekommendera är följande;

Olewo Morotspellets från Mera Form Enköping-Standard Immun Plus tabletter

Lite ekologisk Kokosolja smakfri -laxolja eller någon annan kallpressad olja.

http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=3595949 Länk på hundgodis man kan göra själv.

Morotspellets

Olewo Morötter innehåller många värdefulla vitaminer och spårämnen. De har en hög karotinhalt (förstadium till vitamin A) och är rik på faktorer ur vitamin-B-gruppen. 
100 gram OLEWO-MORÖTTER innehåller 50 mg karotin. Bland mineraler och spårelement har man - mest i saltform - funnit magnesium, järn, kalcium, kalium, jod och mangan. 
Framför allt innehåller morötter mycket kalium och fosforsalter. Utslagsgivande för morötternas verkan är förekomsten av eteriska oljor.

De värdefulla ämnena i morötterna har följande verkan:

  • Motverkar mask genom eteriska oljor
  • Främjar tillväxten
  • Blodbildande
  • Påverkar hudens och slemhinnornas uppbyggnad och funktion
  • Motverkar infektioner
  • Påverkar regleringen av ämnesomsättningen i lever och sköldkörtel


Ett måste för hunduppfödare: Valpar har ofta diarré eller tunn stolgång på grund av födan. 
Här hjälper OLEWO-MORÖTTER som extrafoder. OLEWO-MORÖTTER ger bättre pigmentering och hårbeklädnad. 
Därför används de och uppskattas sedan länge av uppfödare och utställare. 

Sammansättning: 100 % morötter 

Att tillreda OLEWO-MORÃTTER är lätt. 

Utfodringsrekommendationer: 1 kopp varmt vatten 1 matsked OLEWO-MORÖTTER 
1 tesked groddolja, t.ex. solrosolja, låt fodret mjukas upp ca 10 minuter och blanda ut det med grundfodret. 
1 kg OLEWO-MORÖTTER motsvarar ca 10 kg färska morötter.

Pris 1 kg 99:- Finns fler storlekar att välja på.

Senaste kommentaren

07.11 | 08:54

Googla på Verm-X så får ni fram vart man kan beställa denna produkt/Marianne

25.10 | 19:51

Jag undrar var får jag tag i dessa produkter fick en lista men inget man lägger i vatten vill ha till hunden och mig själv har mycket dåligt immunförsvar

06.10 | 21:02

hej, vart köper man dessa produkterna? mvh grethel

28.09 | 19:13

Hej-Har beslutat att hon blir kvar-vi kämpar på här. Mvh Marianne

Dela den här sidan