Kopierad text av STANDARD; som jag tycker är ett Bra Foder och Tillskotts/vitamin företag som är väldigt kunniga och trevliga,
SKÖTSELRÅD för hud, päls å tassar till en VALP i tillväxt.
För att undvika hud, päls och tassproblem finns det några enkla tips.
Varje dag efter utgång, vistelse i skog och mark, vid bad i insjöar eller där det varit fuktigt och vid andra behov.
Denna dagliga skötsel
förebygger hudproblem. Fukt och smuts kan avlägsnas och valpen behöver inte tvätta sig, nagga och slicka bort fukt och smuts som lätt kan bli irritation i huden. Valpar har lätt att frenetiskt slicka och nagga.
Det
ger skador i huden. Svamp och bakterier kan skapa utslag, infektioner/ inflammationer som lätt får fäste.
Någon eller några gånger i veckan innan sängdags utför man hudrengöring i olika grundlig omfattning.
Slickande kan bero på många orsaker smuts, fukt, att de kopplar av eller att de har svårt att koppla av, att de har tråkigt och de har ont, de är varma, de fäller mm.
Men tittar man över sin valp varje dag ser
man snart vad orsakerna är varför de slickar och naggar sig.
Varje gång valpen / hunden varit ute i fukt, regn sköljer man med ljummet vatten, mage, ljumskar, armhålor och tassar. Torkar noggrant torrt och smörjer vid behov med Standardt Tassalätt. Tassalätt används även på hudområden. Det återfettar huden och gör så den står emot fukt och smuts.
Standardt kalksalva används på mage, ljumskar och
armhålor om dessa ställen på valpen blivit röda tills det röda är borta.
Om huden blivit röd sköljs den med ljummet saltvatten innan smörjning.
Är det torrt ute kan det räcka med att torka
huden för att vara säker att ingen smuts eller annat ger irritation.
En torr hud och tass behöver även den smörjas vid behov för att ge skydd så inte huden blir spröd om den är torr.
Tassarna appliceras med Standardt Tassalätt både mellan trampdynorna och på trampdynorna efter sköljning. Visar tassen påverkan, att den är röd används istället Standardt Kalksalva tills det röda är borta. Om huden i tassen blivit röd sköljs tassarna med ljummet saltvatten innan smörjning.
En gång eller några kvällar i veckan innan läggdags är man extra noggrann och sköljer valpen med duschen under mage,
ljumskar, under frambenen, vid vulva/penis
och tassarna.
Torkar väl och ser till att det är ordentligt torrt. Även pälsen borstas/kardas noggrant så att inga tovor och annat finns i päls och hud och smörjer
vid behov där det behövs.
Öronen kollas också man tittar ner i örat och ser att allt ser fint ut och man luktar även ner i örat för då känner man om något luktar fel.
Långhåriga, strävhåriga och korthåriga hundar rengörs på samma sätt.
Den lilla valpen och den unga hunden blir oftast smutsigare än en vuxen hund, de ramlar runt, får matrester runt mun, de gnager på ben, de får
godis som smetar och de leker.
Den lilla valpen är varmare än en vuxen hund. När valpen sover blir huden fuktig i ljumskar och armhålorna då kan klåda uppstå. I övergången mellan bar hud och pälskanten
sätter sig fukten.
Där bör man ha extra koll det blir lätt rött av fukt i dessa områden. Om det inträffar borstas och sköljs huden på dessa områden med det lättsaltat vatten innan smörjning
med Standardt kalksalva.
Även urin fäster på huden och det kan skapa irritation på en tunn och inte så stark hud.
En rekommendation är att vara extra noga vid penis och vid vulva.
Vid vulva finns
det veck och där ska man skölja in i vecken och torka noggrant för att därefter smörja med Standardt Tassalätt.
Om huden är röd används Standardt kalksalva även här sköljs huden med det
lättsaltat vatten innan smörjning med Standardt kalksalva.
Standardt Tassalätt och Standardt kalksalva kan användas överallt där man har en bar hud och är ofarligt för hunden att slicka i sig.
Men givetvis
ska husse och matte se till att inte hunden slickar för då är hudbehandlingen meningslös och man får göra om allt igen.
###################
Hudvård på daglig basis
1 liter vatten + 1,5 tsk salt
som koka. Sköljs ljummet på kroppen, ljumskar mm, i öron, tassar och på områden där huden är påverkad.
Utslagen smörjs med Standardt kalksalva varje dag och flera gånger varje dag vid behov tills
utslagen har läkt. Sårskorporna som bildas ska tas bort innan och efter sköljning så att såren kan läka inifrån, torkas väl och smörjs med Standardt kalksalva därefter.
TASSARNA sköljs som kroppen
varje dag, torkas noga och väl och smörjs mellan trampdynorna och trampdynor återfettas med Standardt Tassalätt.
Vid röd hud i tassen smörjer man med Standardt kalksalva flera gånger per dag tills de är
återställda
sedan följer underhåll så inte väta och fukt ska kunna påverka igen.
ÖRONEN fylls i örongången, mindre hund 1-2 ml, medelstor hund 3 ml och stor hund 4 ml med ljummet saltvatten,
massera öronbasen.
Låt hunden skaka ur örat och torka ytterörat noga. Upprepas dagligen tills örat återfått sitt normala skick.
Medicin eller annat återfettande öronmedel tillförs
vid behov om det är ordinerat av veterinär efter sköljning.
SNOPPEN sköljs på samma sätt med en spruta försiktigt med ljummet saltvatten. Vid problem rinnande, droppande penis spruta försiktigt in saltvattnet
via förhuden,
håll i förhuden och släpp ut saltvattnet upprepa 2 ggr i följd och 1 gång per dag tills snoppen är ren och inte visar symtom.
VULVA,LJUMSKAR, ARMHÅLOR, HAKA sköljs som kroppen
varje dag, torkas noga och väl och smörjs vid behov med Standardt Tassalätt.
Vid problem i huden används Standardt kalksalva flera gånger per dag i vecken runt tills den är återställd.
Därefter
följer underhåll så inte väta och fukt ska kunna påverka igen.
ÖGON sköljs med ljummet saltvatten, fyll en bomullspadd med saltvatten och krama ut över ögat. Torka och upprepa minst en gång per dag
till ögat är fint igen. Är medicin rekommenderad följs även dessa råd. Är huden påverkad under ögat kan man smörja med Standardt kalksalva tills det är borta.
Håll päls och hud luftig.
När den är det blir inte huden innestängd och man får bort fukt och väta och man slipper utslag och eksem.
Vid fällningen hjälper ni hunden genom att kamma , borsta och bada, torka noga gärna med fön för
att underlätta fällningen och undvika utslag.
Badar hunden i insjöar ska ni duscha av noggrant efteråt och torka väl, gärna med fön.
ETT VIKTIGT TIPS; Använd ALDRIG Bravecto el Frontline el Fästinghalsband på VALP el Vuxen hund. Använd dig av alt VÅROLJA,- KOKOSOLJA, KLÄDVÅRDSRULLE el besiktiga din valp/hund när den varit ute.
Resultat av KS och MSM på hund
Jonas Lindberg. Vår hund hade problem med svamp under trampdynorna varje vinter och då testade vi silversalva (det var så vår silverresa började) och det dödade all svamp på imponerande kort tid.
Mia Schmidt. Efter 3 dagar med insmorning 2ggr/dag med silversalvan på min hunds tassar är svampen borta?! Otroligt!
Susanna Nöjd. Jobbar på hälsokost o en kund berättade att de kämpat över ett år med kostombyte, antibiotika, salvor mm på hundens tassar som var angripna av någons sorts svamp/exem. Efter behandling med KS direkt på tassarna, mellan trampdynorna och också en skvätt KS i munnen på hunden och det "vände" på några dagar. Hunden är helt ok nu!
Charlotte Lotta Holtlund. Har en hund på 11 år som har spondulos som började halta, fick MSM av min kusin, nu efter några dagar med medlet i maten så har hunden nästan slutat halta. Så har hunden en godartad tumör i munnen som hon har haft i flera år, på den sprutar jag KS, tumören håller på att lossna. Det är helt otroligt.
Annette Schade. Min hund får KS och msm i maten varje dag. Sen har jag använt det mot svamp på tassarna. Mycket bra resultat. Han har allergi och när han har utslag sprayar jag på dem och smörjer med silversalva. Detta tillsammans med att vi tog bort torrfoder har gjort att vi kunnat sluta med alla hans mediciner.
Marie Nordahl. På min hund som hade kronisk öroninflammation innan jag tog över henne, droppade jag Kolloidalt silver i öronen. Hon blev bättre på 1 dag.
Linn Särnstedt. MSM verkar ha hjälpt min hund. Slutade med msm ett tag för hon hade så svåra utrensningsbesvär. I somras fick hon furunkolos och svampinfektioner gav henne då silver och sprejade och baddade. För en månad sedan började jag med msm igen och idag är det i stort sett borta.
Charlotta Rexmark. Det är vanligt med blodblandade diarréer hos hundar vid magsjuka och det är oftast inget som är farligt. Kan vara virus. När min hund har diarré ger jag rent KS med spruta i munnen varje kvart första timmen och därefter en gång i timmen i några timmar. Han brukar tillfriskna igen på några timmar med den behandlingen och kan äta som vanligt sex timmar senare.
Ingela Villman Fd Olsson. Skrev för några veckor sedan om min hund som har svår klåda i nos, ögon, öron osv, han har fått KS utspätt med vatten nu flera gånger om dagen mot det, men jag sprutar med blomspray ett par gggr om dagen, han är så fin nu där, visst han har sina små attacker med klådan, men ack så mkt bättre det är, han ser bra ut med i ansiktet vilket han inte gjorde innan, samt han har nu fått glukosamin 1 tabl om dagen i 1,5 vecka nu och är mkt finare i kroppen o piggare. 10 år är han. Är glad att jag såg denna sida o har fått kött på benen om KS.
Lena Särnstedt. Jag använder KS dagligen på mina hundar. Har hälpt till att läka svåra sår och autoimmun sjukdom på en hund, våteksem och ögoninfektion på en annan. Har hjälpt till att minska juvertumörer på en tredje. Dessutom kunde jag med hjälp av KS bota en mastit på en tacka.
Margareta Lindell: Min gamla hund på 10 år började få problem med att tugga p.g.a. slitna leder i käkarna och håravfall. Hon får 1 krdm MSM /dag och har inga som helst problem med att tugga och pälsen är tjock och glansig. Min andra hund hade tunnare päls och var lite mjällig på ryggen hon får samma dos, har fått tjock päls och inget mjäll alls. Även jag har fått kraftigare hår och starka naglar. Det finns säkert mycket mer fördelar att räkna upp, men det får räcka med detta, denna gången.
Susanne Holm. En av mina tikar (golden, 5 år) har inte löpt på ca 1½ år. F.ö. frisk o sund. Efter några dagar med MSM kom löpet igång. Den andra tiken hade ett kortare/knappare löp än vanligt. Det ser ut att fortsätta nu efter MSM. Jag ger homeopatmedel också, som "tömmer livmodern" - livmoderinflammation vill vi inte ha!
Kristina Karlén. Hej måste bara få säga, jag har fått en ny hund. Min 9 åriga papillon beter sig som en ung hund, har fått en nypa MSM på morgonmålet och en skvätt KS i vattnet i ca 3v :))
Lise Eng. Jag har sett många som frågat här om man kan ge KS till djur och hur man ger det. Jag lever med en hund som har diverse allergier, utslag/exem, mycket svamp och svåra magproblem. I samråd med homeopat så har jag börjat använda KS och på väldigt kort tid sett resultat. Det här är våran historia kortfattad. Min hanhund, veiko, är en kastrerad amstaff på 3 år. Vi har behandlat hans besvär med höga doser kortison och dusch upp till 3 gånger i veckan med specialschampo i över 1 år, men senaste 6 månaderna har veterinären velat avliva honom då han inte blivit bättre. Snarare tvärtom. Han har haft kraftig klåda, såpass att han kliat upp stora varande sår på sig själv. Svampen har gjort så han har gnagt sönder trampdynorna så dom blödde. Diarre hade han 3 av 4 veckor på en månad ungefär. Vi baddade med KS på exemen, gjorde KS-tassbad, gav KS i maten och blandat med vattnet i skålen. Idag är han exemfri, nästintill klådfri (bara klåda runt munnen nu ibland), nästan svampfri och diarre har han inte haft sedan vi bytte mat och tillsatte KS för ungefär 1 månad sen. Han har blivit en helt annan hund med livsglädje, han vill så mycket mer och orkar så mycket mer. Han är inte alltid sorgsen och frustrerad längre. Så stabil som veiko är idag har han inte varit på över 1 år. Tack vare lite homeopatmedel (bara sulphur hittills), matbyte till ett mildare foder och KS har jag fått tillbaka min hund! Har han utslag så badda med KS där. Annars gav jag honom 1 msk i maten två gånger om dagen och 1 dl i 1 L vatten dagligen. Mina dricker så himla lite vatten om dagarna så jag gav i maten för att vara säker på att han fick i sig silvret. Ger silver hela tiden, ger även den friska tiken det fast 1 msk i maten 1 gång om dagen bara. Det skadar inte, hon stank järn i munnen och hade jätte rött tandkött i samband med tandlossning (ja, hon är bara 7 månader) och det försvann rätt snabbt. I mina ögon är KS lite av ett mirakelmedel!
Nina Hyvärinen. Min hund har något på kinden som ser ut som en vårta som varat och växt sig större. Har tagit prover för två år sen hos vet men då bara fettknöl sa de. Den har vi fått klämma ur var. Sen badda jag ks på den. Nu har det slutat att producera var och den ser nog lite mindre ut. Hoppas den försvinner för hans mamma hade tumörer och den kan ha utvecklats till en sån.
Zenita Källström. HTS silver fungerar inte på min vovve. Bara Ionosil. Min hund har en bentumör. Fått 1-3 månader den 15 januari. Började med ks en vecka efter. Märkte rejäl förändring piggare o gick bättre. Köpte billigt HTS silver o hon blev sämre. Ställde frågan här o fick reda på skillnaden. Köpte ion silver igen o hon blev bättre igen. Hon springer på 3 ben men är pigg o lycklig.
Lisa Andersson. Jag har haft hund i 40 år, både ställt ut och tävlat bruks, den jag har nu är min elfte. Alla mina hundar har haft noskvalster och medicinerats med tabletter mot noskvalster utom denna sista, så jag känner igen symtomen på noskvalster. Köp en liten vit sprejflaska på bodystore, spreja rakt in i nosen. Öppna munnen och spreja rakt in i halsen också. Om de hjälper på min hund borde det hjälpa även din. Och min är en fantastisk spårhund.
Mona Lindström. Vill berätta en glädjande nyhet för er. För några dagar sedan bad jag om tips för behandling mot ringorm på hund. Nu har jag baddat med silver på märkena och de har även fått silver i vattnet de dricker. Och nu syns det inget på deras hud!!! Tvättade också alla hundbäddar. Tack för goda råd!!!!
Annika Torstenfelt. Jag sprayar min hund som har exem över hela kroppen. Det blir bättre och bättre, även mjällen. Tror på att angripa både inifrån o utifrån.
Lisa Andersson. Nu har jag läst på och ser att Hot Spot = våtexem. Det var precis det som min hund hade/har. Förmodligen utlöst av kvalsterallergi. Jag håller det i schack med att spreja KS flera ggr/dag samt smörja med Silversalva/lotion. Är också snabb med att klippa bort hår där såret uppstår.Jag har bytt ut fodret mot lamm (spannmålsfritt) jag fryser maten ca 2 dagar innan jag tinar upp den till ättemperatur för att döda ev. förrådskvalster. Jag har märkt att det först blir som en liten "bulle" som kliar våldsamt och sedan ligger hunden och "tussar" upp det så det blir ett sår över en natt. Tratt är nödvändigt om hunden inte kan låta såret vara. Numera kommer min hund och säger till själv när han vill bli sprejad med KS, han har märkt att det lindrar. MSM får han också. Jag sprejar KS på min hund, i öronen, i ögonen i munnen och på kroppen där jag kommer åt särskilt om han har sår eller klåda, men då det var som värst så tippade jag i honom det rent också med en matsked i mungipan eller en spruta. Men KS tas ju upp av huden också och munslemhinnan.
Lena Malmquist. Min hund har allergi och ser hemsk ut ibland i ljumskarna och då har jag sprayat honom med ren ks och så glad han blir när jag gör det och eksemen är borta på några dagar.
Sari Reima. Måste berätta en underbar sak om KS. Min hund Schäfer/Rottweiler 1 årig tjej har länge haft problem med mycket klåda runt hals och ögonen...så illa att hon kliade av pälsen runt ögonen :((( sprang hos Vet med henne och dom hittade till slut lite mjäll kvalster...skickade hem oss med medicin och bad återkomma för allergi test senare...Då bestämde jag att prova KS, har gett henne en "kork" rent och sprejat henne med detta varje kväll...Ingen klåda längre och bara 1 månad har gått!!! Helt otroligt...jag som "skeptiker" helt såld och sååå lycklig.
Kari Katralen. Min cockertik 10 år väger 12 kg. Hon får ett kryddmått MSM varje morgon. Hade nog gett en på 8 kg ungefär ett kryddmått också. Men börja med hälften eller ännu mindre och öka sakta. Även hundar kan få utrensningssymptom (som vi kanske inte alltid ser? ). Min hund är stel i vänster höftled. Utan MSM haltar hon lite, med MSM märker man inte alls av det.
Carina Domluvil CawarottisKennel. KS är kanon. Sprayade i ögat på min ena hund som var irriterad i ögat,och vips så blev allt bra!
Carita Linnea Franklin. Sigrids (min hund) tandkött e mycket bättre av KS.
Frida Kristina Gisslar. Jag brukar blanda msm och ks och droppa i öronen på vår hund, lägga henne på sidan så det får dra sig lite innan hon får skaka ur det, fungerar bättre än allt vi prövat innan på svamp!
Monica Kaneld. Baddar eksem och sår med KS på min hund. Verkar läka snabbare.
Lena Olsson. Trodde i söndagskväll att jag skulle få avliva min ÄLSKADE hund,inget liv alls i honom:hällde ks i munhålan,döm om min glädje när han dagen efter var mycket piggare,ger han nu lite ks i vattnet dagligen:ingen blev gladare än jag ,att få sin bästa vän bli piggare.
Margit Ström. Kollodialt silver ger jag min hund fn då hon varit mycket sjuk. Hon är pigg och glad. Ger 5 ml 2 ggr dagl. Även jag själv använder det tillsammans med msm, på sår o bla duschar jag ögonen med det.
Anna-Britta Schönbeck. Min hund fick allergisk reaktion i munnen, knallröd och hade sveda, jag sprejade med Ionosil, han slutade gnälla efter några min. efter några timmar var munnen fin.
Monica Löfsved Pettersson. Silver och hundar! Jag sprayar silver i munnen på min hund, efter att jag gjort ren hennes tänder med tandkräm, där jag kommer åt! Hon har jättefina tänder och fin andedräkt! Sen har jag ett par teskedar silver utblandat i lite vatten i en porslinskål, som tar vid behov! Dessutom får hon en tesked MSM i lite creme fraich varje dag! Hon är snart 9 år och jättepigg och fin i palsen! Tassarna är helt OK.
Lise Rosvold. Til Dere som har hund med våteksem. Spray på KS så blir det veldig fort mye bedre. Kan spare Dere for veterinær regninger og antibiotika bruk
Elke Hempe. Ja det är väl tur att vi har kolloidalt silver!! Igår fick vår storpudel Molly så kallad "kennelhosta". Hon lät för hemskt!! Det var bara att boosta med KS och hon är redan efter en dag mycket mycket bättre! Får se hur lång tid det tar innan hostan är helt borta. Normalt ska det ta ca 1,5 vecka minst. Jag återkommer med resultat. Kan vara bra att veta för er alla, för kennelhosta kan era hundar få även om de är vaccinerade mot det. Molly är inte vaccinerad!! Jag har alltid två matskedar KS i en halvliter vatten till hunden. Nu, när hon fick kennelhostan fick hon två matskedar på maten också. Till saken hör att hon aldrig får torrfoder, utan hon äter "Vom- och hundemat", och det är ju norskt, fryst färskfoder. Hon tycker det är jättegott och där kan man ju lätt dölja eventuell smak av KS. Själv tycker jag att KS är smaklöst. Nu när hon har kennelhostan sprajar jag även i hennes mun, det är så mycket så hon måste svälja emellanåt. Molly har inte hostat inatt och endast en gång idag. Så visst är KS ett mirakel närmast!! Hon har harklat sig lite två gånger under dagen!! Faan va glad jag är!!
Lena Stålberg. Min väninnas hund valde också skålen med KS istället för den med vanligt vatten.
Mia Rautiokoski. Jag gjorde en häpnande upptäckt då ja satte en skvätt ks i dricksvattnet till min mycket kräsna och emellanåt matvägrande hund. Han började äta! I en månad har han nu ätit som en häst . Jag har fortsatt tillsätta några droppar per vattenskål o hunden han äter!
Anette Nilsson. Samma här! Djur är förnuftiga små varelser!
Johanna Berglund. Testade på min hund precis, han drack KS gladeligen!
Maria Nisterling. När jag tar fram silverflaskan kommer hundarna springande. Dom älskar när det serveras.
Barbara Rehberg Eintrei. Min hund Love hade konstig hosta, åt dåligt, och det rann var ur en ögat. Han fick dricka KS och tvättade ögat med KS. Han började äta igen. Sen fick han lite slemlösande hostmedicin i grädde och då kom allt slem upp. Nu mår han bra igen.
Andrea Gustafsson. Min pappa la KS i vattnet till sin hund som hade hot spots och alla öppna sår försvann.
Isabel Andersson. Ställa fram en skål silver bredvid vattenskålen också plus spray. Jag refererar bara till tidigare trådar där man säger att djuret brukar känna hur mycket det behöver. Jag använder vid behov och brukar stoppa när min lilla hund (10kg) när han surplat i sig en halv dl ungefär. Men då är det ofta nyhetens behag som gör att det slinker ner en del.
Lena Särnstedt. Jag har precis gett en av hundarna KS eftersom han hade lite feber och har haft ett par fästingar senaste dagarna. Jag brukar hälla upp ks i ett snapsglas för att lättare kunna dra upp det i en spruta och ge hundarna i munnen. Denna hund slurpade i sig ett helt snapsglas och nu några timmar senare är han feberfri.
Eva Temrin. Förutom att min egen artros blivit bättre så blev även min hund bättre i sina leder.....tror inte hon tror på MSM eller ens vet att hon fått det....
Lisa Andersson. Jag gick igenom samma resa med min hund för 3 år sedan. Fanns inget att göra, hela han var ett sår och han höll på bli tokig av kliandet. Fick kontakt med Anders Sultan och han rekommenderade KS och MSM. Och det fungerade. Jag har också en glad hund i dag. Varje gång jag tar fram min sprayflaska och sprayar mig i ansiktet och ögonen med KS så reser sig min hund och kommer fram och vill bli sprayad också. Det måste bero på att han känner att det hjälper. Han får också i öga och öra och hals 2 ggr/dag i förebyggande syfte och mer vid behov.
Berit Birn. Helt otroligt, vilken lycka. Har lite samma resultat fast inte så svår som i ditt fall men ger MSM o Ks nästan varje dag och min hund mår toppen.
Åsa Ivarsdotter Fd Persson. Jag har alltid botat min hunds svamp på tassar och i öronen med KS:-)
Marianne Westin Kennel Carumas. Jag har en hund med besvär i tassar och öron-har köpt ks och sprayat på tassar och i öron-Har även köpt silversalva-väntar på resultat-men har bara behandlat henne drygt en vecka-men jag tycker att det ser bättre ut redan.
Bettan Gehlin. Min hund har haft öroninflammation/svamp om vartannat i över ett år. Började för några veckor sedan med att ge henne ks som droppar, samt att dricka, men nu använder jag det som öronrens varannan dag. Hon har blivit såå mycket bättre Jag har en leonberger, så det är ett ganska stort öra... Men jag har använt 2-3 ml/öra åt gången, torkat ur och upprepat. Inga sår eller blåsor längre!
Marita Sittliggochlek Askblom. Mina hundar får KS i maten och i vattnet mot klåda och eksem, försvann på 4 dagar. Helt otroligt!!!!
JJ Asplund. Ger oxå mina hundar ks och msm. Har en dalmatinerkorsning och en naken chinese. Båda får ks och msm både utvärtes och invärtes. Dalmatinern har kvalster- och gräsallergi och hade svåra infektioner i öronen konstant hela tiden och utslag, eksem, sår på kroppen som aldrig läkte. Vi hade nästan gett upp när jag kom på att vi kunde testa ks. Han har blivit jättefin i huden, inga sår, inget kliande och ingen svamp i varken tassar el öron...helt underbart. Och INGEN tandsten heller längre på någon av dem. Doser jag använder på dalmatinern på 35kg. Sprayar ks (ca fyra spraytryck)in på tänderna in i munnen morgon och kväll. Sprayar tassar, öron och andra utsatta områden morgon och kväll med ks och msm. Ca en två gånger i veckan kör jag in rejält med ks och msm i öronen, (rengör först). Och så får han en tsk msm i maten en gång om dagen. Häller även ks i deras vattenfontän. Den lille nakne på 7kg: Sprayar i munnen på henne oxå, men inte lika mycket, och bara på kvällen. Hon får några spray och droppar ks i öronen en gång i veckan...efter badet. Sprayar hela henne med ks och msm, samma här en gång/dag och Smörjer henne med kokosolja en gång i veckan..Hon får ett krm msm i maten. En gång i veckan badar jag dem och då tar jag silverlotionen blandat med aloeveraschampo (hälften hälften). Använder det på mig själv oxå
Emma Magnusson. Till hunden har jag gett en Pau Darco kur ca 2-3msk morgon och kväll och sprejade KS på hennes svamp, nu är huden fin och det röda är mer normalfärg.
Ann Thörnroth Ellström. Min ena finska lapphund brukar, när det är blött o skitigt, bli irriterad o röd på ena trampdynan.Han slickar såklart o gör det bara värre. Igårkväll så dränkte jag en sudd med KS,la den mellan trampdynorna,drog på stöveln, och inför natten tog jag bort det och det var alldeles fint o inte längre rött i irriterat. Antar att det blir svampinf, det är ju inte helt ovanligt . Ännu ett bra användningsområde. Tacksam.
Metha Andersson. Vill tipsa.... Som hundägare, vet vi att hundarna ofta blir röda i tassarna av att vara fuktiga jämt och svamp får fäste. Har provat att spraya KS i tassarna varje kväll på mina och efter en vecka är det röda borta. Har gett en av mina, med återkommande halsproblem i mandlarna KS, som jag sprayat ner i halsen, med mycket gott resultat.
Anna Olsson. Svampen i öronen på min hund är väck med hjälp av KS:-D
Yvette Selinder. Variga och snabbt växande sår som min hund haft har läkt på mindre än 48 timmar. Jag tar en liten kopp och blandar 1-2 msk KS med lika mycket Aloe
Vera jelly - använder en ren tops att röra ihop det med till en lite tjockare gegga - det använder jag till att göra ren min hunds öron. Klådan avtar och bakterie- och svamptillväxt stannar av. Toppenbra att köra! Blir
det bultande smärta i öronen (hos både människa och djur) ger jag Belladonna D30 och Pulsatilla D30 5 piller av varje och sen 1 piller av vardera tills det lugnat sig (på hund ser man att de skakar på huvuet och sänker
huvudet åt det öra som gör ont). Mycket lätt att se när smärtan/klådan slutat.
Carina Domluvil CawarottisKennel. Min ena hund hade skit i örat och jag sprayade ks i örat i 2 dagar och sen var svampen borta!
Fyll leksaken (Kong) med FourFriends köttkorvar och stoppa sedan i frysen. Eller återanvänd tomma Märgben med vom o hundemat el annat färskfoder och frys in-då har hunden att göra ett tag med att svalka sig o får i sig gotta.
________________________________________
2 dl vatten
1½ dl mald/krossade leversnittar
2 tsk VoH utblandat med vatten
så det blir 1½ dl
4-5 tsk VoH
Lite blod
Koka upp de malda leversnittarna och vattnet i en kastrull på spisen i mellanvärme, rör om då och då.
Häll sedan
upp sörjan i en skål och ställ i frysen tills den blir sval.
Medan den svalnar kan du blanda upp VoH och vanligt vatten så det blir ungefär 1½ dl, och när sörjan är sval blandar du ihop dem och ställer
i frysen i ungefär 2 timmar.
Blanda ut den restrerande VoH med någon tesked blod, och blanda sedan i det med den halvfrusna smeten och ställ i frysen igen i ca 4-5 timmar.
_______________________________________
Tonfisk Glass
Blanda ihop Tonfisk i vatten med lite mer vatten och frys in i små förpackningar och ta fram en solig dag-
__________________________________________________
Vid diarré eller uttorkning kan hunden behöva extra ersättning med vätska. Det går att göra på egen hand eller finns det färdigt att köpa.
Blanda 1 liter vatten + 1 msk druvsocker eller honung + 1 tsk salt
Det finns även färdig vätskeersättning (Rehydration support eller Convalescens support) som är anpassat för hundar vilket kan köpas på de flesta djursjukhus/djurkliniker.
Ge gärna små mängder vatten eller vätskeersättning per tillfälle flera gånger per timme. För att räkna ut hur mycket hunden behöver per dygn multipliceras vikten med 50-100 ml. Dividera med 24 för att få fram mängd per timme.
Dygnsdosen är 750-1500 ml som fördelas på 24 timmar. Det innebär ca 30-60 ml/timme beroende på hur stora förlusterna är. Om hunden inte matas på natten bör dosen höjas något under dagen.
-Om din hund har klåda allergier rekommenderar jag att ta kontakt med en Homeopat
vet 2 st som jag varmt kan rekommendera; Kari Kokko & Theresia Henriksson.
-Lite andra tips som jag varmt kan rekommendera är;
-Kallpressad Kokosolja-med lite MSM & KS.
Kan ges på en tsk och även smörja där hunden har problem.
-Silversalva
-Zinksalva dämpar klådan
-Aloe vera- FLP
-Cell Pet
När du skaffar en hund – valp eller vuxen – ska du fundera på hur du lever ditt liv och vad du ska ha din hund till. Sedan ska du titta på vad rasen och den enskilda hundindividen har för behov. Vad var syftet
med rasen och vad ska den användas till?
Som hundägare har du ett ansvar. Hunden behöver förutom omvårdnad också ett bra hundliv. Då behöver hunden en form av hobby, en meningsfull arbetsuppgift.
Det ska vara någonting som hunden passar för och som man själv tycker är roligt.
Har man en sällskapshund är det ännu viktigare att tänka i de här banorna än om man ska exempelvis tävla.
Det är stor skillnad på hundar som bara går sina promenader och andra hundar där ägarna är mer socialt involverade i vad hunden gör.
Det är här som olika övningar gör stor skillnad.
Hunden får en stor stimulans av en utmaning och av att lösa en uppgift. Samtidigt bygger du upp kommunikationen med din hund och du kan lättare säga ifrån när den inte gör som du vill.
Vad kan man
då hitta på för stimulerande övningar?
Allt det som gör att hunden får använda nosen är intressant. Många hundar får mycket stimulans den vägen. Du kan göra enklare övningar
genom att lägga ett spår. Läs gärna mer om det här. Ännu enklare är att placera
ut en godis i naturen längs med promenaden som hunden får leta upp.
Andra övningar som kan göra promenaden lite roligare är olika typer av lydnad; sitt, ligg, kryp. Men det kan också vara små konster
och trick. Ta med dig något lämpligt att belöna hunden med på promenaden och stanna upp och träna lite. Det behöver inte vara så krångligt. Det enkla är oftast det bästa. Allt bygger på att det är
skoj och inte att man måste.
Det finns många fler exempel på hur du kan aktivera din hund. Det kan vara en leksak som hunden ska apportera eller leta fram genom ”kurragömma”. Du kan också hitta
leksaker som ger lite mer utmaning, t ex där hunden ska plocka på olikfärgade ringar på en pinne. ”Ta den gula”. ”Ta den blå”. Snart är stapeln fylld.
En variant av att apportera
är att hunden inte bara springer och hämtar sin leksak och ger den tillbaka till dig, utan kanske ska placera den i en låda eller på en speciell plats.
Det är näsan bara fantasin som sätter gränser
för vad ni kan hitta på tillsammans. Testa dig fram och se vad som stimulerar dig och din hund.
För alla som bor i fästingrika områden är det en plåga varje år. Ska jag välja att ge hunden nervgift, eller riskera att den får fästingar?
Finns på SkogsApoteket ett medel som heter Försvinn som är gjort på örter och oljor.
Det finns ett flertal giftfria varianter att välja mellan. En kombination av flera, kan ge ett fullgott
skydd, så att du kan strunta i nervgiften. Visst är det otäckt med fästingar, men när det i varningstexten står att barn inte ska dela säng med en hund som bär ett sådant skydd, kanske det inte är så
nyttigt för hunden heller. Att man ska ta av det när hunden badar, för att giftet är skadligt för fiskarna, kanske betyder att det är dumt att vi klappar hunden…
Här kommer jag att lista några av de giftfria
preparat du kan välja istället. Alla dessa har effekt enligt ett flertal hundägare i fästingrika områden.
BÄRNSTENSHALSBAND
Bärnstenen gör hundens päls lätt statisk och det gillar inte fästingar.
Fungerar väldigt bra enligt vissa, mindre bra enligt andra. När hundens päls är blöt fungerar det inte, men så fort den torkar blir pälsen statisk igen.
Hundar med lång päls har det sämre effekt på.
Halsband med små ”rullar” av bärnsten istället för pärlor, sägs fungera fint även på lång päls.
Dessa halsband håller länge, kan användas flera säsonger. Man kan köpa
dem eller tillverka själv. Bärstenen ska vara rå, dvs oslipad. Sätter man plast- eller gummipärlor mellan stenarna, håller de längre.
TJÄRSALVA
Fästingar gillar inte tjära. Man kan välja
att bada sin hund i tjärschampo eller att smörja lätt utanpå pälsen, främst på ben, ljumskar och nacke, dagligen.
Detta fungerar även på oss, och har effekt även mot mygg och knott.
ÖRTHALSBAND
Naturliga oljor, som citrusil, eukalyptus od har visat sig ge ett visst skydd mot fästingar. Dessa oljor finns att köpa i form av spray, halsband och droppar att blanda i schampo.
B-VITAMIN
Om hunden äter B-vitamin gillar fästingar
den mindre.
SÅPA
Tvätta hunden i vanlig såpa så minskar risken för fästingar och den får även ett skydd mot rävskabb. Många jägare som jagar räv badar hundarna i grönsåpa,
och slipper helt smittan av skabb.
MSM
Hundar som äter MSM mot ledvärk eller andra krämpor, får nästan aldrig fästingar.
ALOE VERA
Hundar som dagligen får aloe vera brukar inte få fästingar.
Vidare sägs det att hundar som äter mycket spannmål attraherar fästingar. Att ge ett färskfoder som bara innehåller kött kan därför inte bara ge en hund som får bättre hud, päls, mage och muskler, den kan även klara fästingplågan mer.
Så klarar hunden sommarhettan: Ge den en sval dusch eller blöt ned den i ljumsken med kalla och våta handdukar.
Förra veckans hetta har övergått i en mer normal sommarvärme i Västsverige. Men rätt som det är kommer solgasset tillbaka. Och då gäller det att vara uppmärksam kring Fidos, Karos och Nikos hälsa.
När solen värmer som mest och kvicksilvret passerar 25-gradersstrecket risker din hund att drabbas av överhettning. Och det gäller inte bara i stekheta bilar.
Även normala aktiviteter som bollkastning, springande i solen, en cykeltur eller en dag på stranden kan leda till livshotande värmeslag, varnar nu försäkringsbolaget If, som varje sommar får in många anmälningar om hundar som fått värmeslag eller till och med avlidit i hettan.
Hundar saknar svettkörtlar och har betydligt svårare än människor att hantera värme. Särskilt utsatta är valpar och gamla hundar.
Trubbnosiga raser, överviktiga hundar och sådana med mycket päls är också mer känsliga.
- Det förekommer tyvärr att hundar avlider av värmeslag. Ofta händer det efter att de har varit överaktiva i solen och ägarna inte har haft koll på tecken som tyder på att hunden varit för varm, säger Jenny Stenberg, djurexpert på If.
Som hundägare måste du ha koll på vilka symptom som tyder på överhettning: snabba och tunga andetag, vidöppen mun och tungan utsträckt så långt det går.
Hunden kan också pressa magen mot marken i ett försök att svalka sig, det finns ytliga blodkärl i buken och de flesta hundar också har mindre päls där.
Hunden kan också börja dregla, bli förvirrad och till och med svimma. Det är ett livshotande tillstånd.
- Det är livsviktigt att alltid ha vatten och skugga tillgänglig för hunden när det är varmt, säger Jenny Stenberg.
Fakta: Så gör du om hunden drabbats av värmeslag
- Ta omedelbart in hunden i svalkande skugga eller inomhus om det är svalt.
- Sänk kroppstemperaturen genom att duscha hunden eller blöta ned den i ljumsken med kalla våta handdukar.
- Se till att hunden dricker ordentligt, gärna 0,5 dl per kg kroppsvikt och dygn.
- Kontakta veterinären om hunden varit förvirrad eller svimmat.
För det första: Lämna aldrig din hund i bilen en sommardag -en mulen dag och man har hunden med sig i bilden och kanske går in och handlar-vips så kan vädret har slagit om och blivit varmt och soligt och din hund lider i bilden och kanske dör av värmeslag!!
Så klarar hunden sommarhettan: Ge den en sval dusch eller blöt ned den i ljumsken med kalla och våta handdukar.
Förra veckans hetta har övergått i en mer normal sommarvärme i Västsverige. Men rätt som det är kommer solgasset tillbaka. Och då gäller det att vara uppmärksam kring Fidos, Karos och Nikos hälsa.
--------------------------------------------------------------------------------------
29 maj, 2009 | Filed under: Allergi, Carnivor, Mage, Om hundmat
Så vitt jag vet (enligt källa DVM John B. Symes, USA) så är celiaki – glutenintolerans – endast identifierat hos en enda ras och det är Irländsk
Setter.
Men mörkertalet kan vara stort, mycket stort…
Efter att ha läst massor i ämnet har jag dock ändrat uppfattning i den här frågan: Huruvida en hund faktiskt är glutenintolerant eller inte är mindre
viktigt, det finns en annan aspekt på ämnet som är betydligt mer intressant, påtaglig och högst aktuell. I brist på ett bättre namn på fenomenet så väljer jag, helt på eget bevåg, att kalla
det för”klisterfenomenet”.
”Vad har nu den här galna människan hittat på igen?” tänker kanske läsaren. Jo, jag ska försöka förklara:
Tunntarmens
funktion
Först en kort, mycket förenklad förklaring av tunntarmens uppbyggnad:
Tunntarmen består av tolvfingertarmen (duodenum), tomtarmen (jejunum) och krumtarmen (ileum). Tarmarna är invändigt täckta
av ett slemhinnelager som bildar fingerliknande veck av tarmludd; villi och som är mest uttalat i tunntarmen. Slemhinnelagret har som uppgift att absorbera näringaämnen, vitaminer och mineraler
från kosten, men även att skydda mot bakterier, andra mikroorganismer och gifter.
Vecken i slemhinnelagret, villi, ökar absorptionsytan så att hela tarmslemhinnans yta motsvarar så mycket som ytan av en tennisplan!
Den
”klistriga” maten
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein
och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen
och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.
Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående
ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!)
i mat och foder.
Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast
vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.
Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?
Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att
bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det
skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan
inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor
vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på
villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta
upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså
inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!
Det tål att upprepas: Detta drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!
Vi är helt enkelt fokuserade på de värst drabbade; de gluten- eller kaseinintoleranta, hos vilka immunförsvaret
triggats igång på grund av allvarlig villusatrofi.
Glutenintolerant eller inte?
Förstår Du nu min tanke? Att huruvida det handlar om en faktisk intolerans av något slag blir plötsligt en sekundär
fråga, när faktum är att ”klisterfenomenet” drabbar alla, mer eller mindre. När vi pratar om intolerans pratar vi alltså om ett ”worst case scenario” – det värsta av det värsta. Vägen
dit kan vara kantad av diffusa, feldiagnostiserade problem med tillhörande konstgjord andning i form av symptombehandling, medan själva källan till problemen förblir oupptäckt och hela tiden späs på av mera klister i en
oändlig ond cirkel.
Ovanpå detta kommer sedan ofta sekundära allergier som ett brev på posten; protein-, kvalsterallergi, etc. Detta beror enligt ny forskning på att zonulin-mekanismen hämmas. Zonulin är ett protein
som reglerar de täta sammanslutningar som finns i tarmväggen och som hindrar större molekyler än vad som är normalt och mikroorganismer från att passera tarmväggen in i blodet. Om zonulin-mekanismen hämmas kan oönskade
ämnen ta sig in i tarmväggen, aktivera immunförsvaret och starta allergier.
Detta fenomen kallas för ”leaky gut syndrome” eller ”läckande tarm syndrom”. Googla och läs – det är väldigt
upplysande!
Nästan all hund- och kattmat är fullspäckad med detta klister, det må vara vete, korn, soja, ris eller majs och väldigt ofta rena glutentillsatser som tillsats för att höja proteinhalten i fodret.
Jo
visst, vissa klister är mindre klistriga än andra; vete och soja är värst, sedan kommer majs, vitt ris och rismjöl (rismjöl är nästan ren stärkelse), följt av korn, råg och potatis. Minst klistrigt är
bruntris/råris och havre.
Saker får sin förklaring…
Plötsligt får ökningen av tillstånd som höftledsdysplasi, armbågs- och muskelproblem, diskbråck och t.o.m. hjärtklaffsfel
en bättre förklaring.
Alla dessa problem orsakas av dålig tillväxt av brosk och bindväv, vilka båda är strukturärt likvärdiga och uppbyggda av kalcium och kollagen. Kollagen utgör en byggsten för
skelettet. Viktigast för bildandet av kollagen är C-vitamin. Eftersom vi vet att upptaget av kalcium tillsammans med C-vitamin och andra vitala vitaminer och mineraler främst sker i tunntarmen, är det lätt att förstå att
otillräckliga mängder eller hämmat upptag påverkar strukturerna.
Ta en hund av storväxt ras, typ Grand Danois, Schäfer, Golden etc. som redan direkt vid avvänjningen får äta en kost med vete, eller korn, eller majs, eller soja, eller rent av en blandning av några eller allihop… Vi vet att upptaget av kalcium och C-vitamin hämmas genom klistret på villi, vilka chanser har då hunden att utveckla friska höfter, armbågar, ryggrad, och andra muskelskelettära strukturer? Ännu värre är det för de stackars valpar som av någon anledning måste äta modersmjölksersättning, denna innehåller ju som regel förutom mjölkprodukter massor av vegetabilier; katastrof!
Muskelskelettära problem är bara ett exempel. Prova att googla t.ex. celiaki och läs vidare om alla symptom som förekommer.
Vissa raser är predisponerade för olika saker, men när
vi nu förstår att allergier eller intoleranser har sitt ursprung i en icke fungerande tarm så förstår vi plötsligt alla dessa rastypiska symptom; öroninflammationer, hudproblem, tumörer, magproblem, hypotyreodism,
etc…
Det är som att släppa lös Fan själv, en våg av obehagliga, handikappande och i vissa fall dödliga symptom väller in över dessa stackars djur och allt har sitt ursprung i samma mekanism; näringsbrist
på grund av hämmat näringsupptag i tunntarmen.
En fråga om när, inte om
Det är en fråga om när, inte om, dessa problem ger sig tillkänna. Vissa djur drabbas redan i
”tonåren” andra hinner bli ganska gamla. Tyvärr förblir skadorna ofta oupptäckta och får härja vilt ända tills botten faller ur. Djur kan inte prata, de kan inte tala om för oss om de är deprimerade,
har magknip eller huvudvärk. Djuren har inga problem förrän vi har problem, det vill säga först när symptomen blir så allvarliga att vi känner oss tvungna att ta djuret till veterinär fattar vi att något
är galet. Då kanske djuret har lidit länge i det tysta.
Du kan göra något redan nu: Ge hunden en baskost med färskt, rått kött! Om nödvändigt, komplettera med ett torrfoder fritt från vete, korn,
majs, soja, vitt ris och potatis.
Uppdatering: 2015-09-04
En artikel om stärkelse ur Dogs Naturally Magazine:
http://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-obesity-starch/
Källor och inspiration:
» http://www.dogtorj.net
» praktiskmedicin.com
» doktorn.com
1. Livmoderinflammation
Ha koll på: Variga,
blodiga flytningar, nedsatt aptit, om hunden blir extra törstig och feber.
2. Hudtumör
Ha koll på: Vårtor och fettknölar.
3.
Juvertumör
Ha koll på: Svullnad eller knöl på bukens undersida i juvervävnaden.
4. Öroninflammation
Ha koll på: Om
hunden hänger med huvudet och reagerar när du rör vid öronen. Titta efter missfärgat sekret och lukta i örat. (Brunt öronvax kan tyda på jästsvampsinfektion, gult på bakterier.) Dålig lukt är
också ett tecken.
5. Traumatiska skador hud (skärsår, bitsår, slitsår, sticksår etc)
Ha koll på: Bölder och var. Rådgör
med veterinär vid bitskador. Tänk på att även små sår kan ge upphov till stora skador.
På sommaren tillbringar många mer tid utomhus med sina husdjur vilket i sin tur ökar riskerna för olycksfall och skadade djur. Trygga semesterlugnet genom att ha grundläggande kunskaper i första hjälpen och undvik de vanligaste farorna.
Under sommarmånaderna njuter vi av att vara ute i naturen och tar gärna med katter och hundar ut till sommarstugan eller i skogen. Men på sommaren finns det också många risker, som huggormar, hetta och drunkningsolyckor. Är man dessutom på resande fot kan det vara långt till närmaste veterinärklinik.
– Vi får många akutbesök av svårt sjuka eller skadade djur under sommarmånaderna. Vad många inte vet är att man kan ge sina husdjur första hjälpen på ungefär på samma sätt som för människor. Med grundläggande kunskap kan man både köpa tid tills man har hunnit till närmaste veterinär och potentiellt rädda livet på sin bästa vän, säger Carol Ringström, leg djursjukskötare och enhetschef på AniCura Gärdets Djurklinik.
Första hjälpen ABC
Om husdjuret
blir allvarligt sjukt eller skadat bör man, precis som med människor, kontrollera ABC – andning, blödning och chock:
Andning: Titta på djurets bröstkorg eller håll handen framför nosen och känn efter andedräkten. Om djuret inte andas behövs hjärt-och lungräddning. Hjärtmassage ges med en eller båda händer på sidan av bröstkorgen bakom vänster armbåge. Konstgjord andning ges via näsborrarna, med huvudet utsträckt och luftvägarna fria från hinder. Ge 30 snabba bröstkompressioner under ca 15 sekunder, följt av två mun-mot-nos-andetag. Upprepa tills djuret börjar andas själv eller kommer under vård.
Blödning: När andningen fungerar som den ska är nästa steg att stoppa större blödningar. Tryckförband kan behöva läggas för att förhindra att djuret förlorar för mycket blod. Tryck flera kompresser, en rulle gasbinda eller en ren tygbit mot såret. Behåll trycket medan djuret transporteras till djursjukhus, genom att hålla handen tryckt mot förbandet.
Chock: För att bedöma om djuret är i chock, börja med att titta på slemhinnan i munnen genom att lyfta på överläppen. Slemhinnan ska vara rosa och fuktig, är den blek och gråaktig tyder det på dålig blodcirkulation. Kontrollera även djurets puls genom att känna på lårets insida, upp mot ljumsken. Normal puls ligger på ca 60 – 120 hjärtslag/minut för hundar och 110 – 130 hjärtslag/minut för katter. Bleka slemhinnor i kombination med snabb, fladdrig puls kan tyda på att djuret är på väg in i chock. Då är det viktigt att fort ta sig till djursjukhus för akutvård. Se till att djuret hålls varmt och har huvudet lågt i förhållande till kroppen om inte hunden eller katten har allvarliga skador i huvudet.
Slemhinnan ska vara rosa och fuktig, är den blek och gråaktig tyder det på dålig blodcirkulation.
– Precis som det är viktigt att öva på första hjälpen för människor, är det lika viktigt att öva på djur. Men den bästa försäkringen är så klart att på förhand tänka igenom vilka faror som hunden eller katten kan möta i sommar, så att de kan förebyggas. Lämna till exempel aldrig djuret i bilen på sommaren, se till att hunden bär flytväst till sjöss och försök säkra att de inte har möjlighet att rusa ut på vägar framför fordon, säger Carol Ringström.
Andra tillstånd som behöver akut veterinärvård
När solen värmer som mest och kvicksilvret passerar 25-gradersstrecket risker din hund att drabbas av överhettning. Och det gäller inte bara i stekheta bilar.
Även normala aktiviteter som bollkastning, springande i solen, en cykeltur eller en dag på stranden kan leda till livshotande värmeslag, varnar nu försäkringsbolaget If, som varje sommar får in många anmälningar om hundar som fått värmeslag eller till och med avlidit i hettan.
Hundar saknar svettkörtlar och har betydligt svårare än människor att hantera värme. Särskilt utsatta är valpar och gamla hundar.
Trubbnosiga raser, överviktiga hundar och sådana med mycket päls är också mer känsliga.
- Det förekommer tyvärr att hundar avlider av värmeslag. Ofta händer det efter att de har varit överaktiva i solen och ägarna inte har haft koll på tecken som tyder på att hunden varit för varm, säger Jenny Stenberg, djurexpert på If.
Som hundägare måste du ha koll på vilka symptom som tyder på överhettning: snabba och tunga andetag, vidöppen mun och tungan utsträckt så långt det går.
Hunden kan också pressa magen mot marken i ett försök att svalka sig, det finns ytliga blodkärl i buken och de flesta hundar också har mindre päls där.
Hunden kan också börja dregla, bli förvirrad och till och med svimma. Det är ett livshotande tillstånd.
- Det är livsviktigt att alltid ha vatten och skugga tillgänglig för hunden när det är varmt, säger Jenny Stenberg.
Fakta: Så gör du om hunden drabbats av värmeslag
- Ta omedelbart in hunden i svalkande skugga eller inomhus om det är svalt.
- Sänk kroppstemperaturen genom att duscha hunden eller blöta ned den i ljumsken med kalla våta handdukar.
- Se till att hunden dricker ordentligt, gärna 0,5 dl per kg kroppsvikt och dygn.
- Kontakta veterinären om hunden varit förvirrad eller svimmat.
Dag Fransson
Om ni ger Er hund märgben-när det är tomt på märg-kan man fylla igen det med färskfoder, eller blodpudding och frysa in igen. Vips så har dom ett nytt gott ben.🙂
För alla som bor i fästingrika områden är det en plåga varje år. Ska jag välja att ge hunden nervgift, eller riskera att den får fästingar?
Finns ett bra alternativ att beställa från Skogsapoteket som heter Försvinn.
Det finns ett flertal giftfria varianter att välja mellan.
En kombination av flera, kan ge ett fullgott skydd, så att du kan strunta i nervgiften. Visst är det otäckt med fästingar, men när det i varningstexten står att barn inte ska dela säng med en hund som bär ett sådant
skydd, kanske det inte är så nyttigt för hunden heller. Att man ska ta av det när hunden badar, för att giftet är skadligt för fiskarna, kanske betyder att det är dumt att vi klappar hunden…
Här kommer
jag att lista några av de giftfria preparat du kan välja istället. Alla dessa har effekt enligt ett flertal hundägare i fästingrika områden.
VÅROLJA från Island
En örtolja som inte fästingar gillar lukten på -kan jag varmt rekommendera.
BÄRNSTENSHALSBAND
Bärnstenen gör hundens päls lätt statisk och det gillar inte fästingar. Fungerar väldigt bra enligt vissa, mindre bra enligt andra. När
hundens päls är blöt fungerar det inte, men så fort den torkar blir pälsen statisk igen.
Hundar med lång päls har det sämre effekt på. Halsband med små ”rullar” av bärnsten istället
för pärlor, sägs fungera fint även på lång päls.
Dessa halsband håller länge, kan användas flera säsonger. Man kan köpa dem eller tillverka själv. Bärstenen ska vara rå, dvs
oslipad. Sätter man plast- eller gummipärlor mellan stenarna, håller de längre.
TJÄRSALVA
Fästingar gillar inte tjära. Man kan välja att bada sin hund i tjärschampo eller att smörja lätt utanpå
pälsen, främst på ben, ljumskar och nacke, dagligen.
Detta fungerar även på oss, och har effekt även mot mygg och knott.
ÖRTHALSBAND
Naturliga oljor, som citrusil, eukalyptus od har visat sig ge ett visst
skydd mot fästingar. Dessa oljor finns att köpa i form av spray, halsband och droppar att blanda i schampo.
B-VITAMIN
Om hunden äter B-vitamin gillar fästingar den mindre.
SÅPA
Tvätta hunden i vanlig såpa
så minskar risken för fästingar och den får även ett skydd mot rävskabb. Många jägare som jagar räv badar hundarna i grönsåpa, och slipper helt smittan av skabb.
MSM
Hundar som äter
MSM mot ledvärk eller andra krämpor, får nästan aldrig fästingar.
ALOE VERA
Hundar som dagligen får aloe vera brukar inte få fästingar.
Vidare sägs det att hundar som äter mycket spannmål attraherar fästingar. Att ge ett färskfoder som bara innehåller kött kan därför inte bara ge en hund som får bättre hud, päls, mage och muskler, den kan även klara fästingplågan mer.
En bra bok som jag kan rekommendera är;
Cesar Millan "Mina valpar" jättebra bok med mycket tips och råd när man får hem sin valp.
Det är jättebra att träna sin valp att gå in i en bur-man kan täcka över den på alla sidor utom den sida dom går in i buren på. Lägg in ett tugg ben, godis eller leksak så får den en positiv upplevelse av buren- Det är jättebra träning för hunden för framtidens utställningar eller om man ska ha den i bur i bilen--Det ska vara en trygghet för hunden att vara i bur- Men den ska absolut inte vara instängd en längre tid och absolut inte med stängd dörr.
Leverjuice till svaga valpar eller till hundar som behöver näring
Sjud 225 gram nötlever i 3,4 dl vatten tills levern inte längre släpper ifrån sig blod. Dra av kastrullen från plattan och lyft bort levern. Den kan sparas och ges som godis (i småbitar) till tiken. Sila leverjuicen genom ett kaffefilter eller en finmaskig sil.
@ Leverjuicen går bra att frysa i en låda som man använder till istärningar. När "leverjuicetärningarna"
är frysta ordentligt tas de ur lådan och läggs förslagsvis i en fryspåse med s k ziplås. Håller sig minst 6 månader i frysen. Nygjord eller tinad leverjuice håller sig i tre, fyra dagar i kylskåp.
@ All juice ska ges rumstempererad. Till små och svaga valpar ges 0,5-1 ml var 30:e minut.
Leverjuice kan med fördel också ges - i små mängder - till tiken om hon är stressad - eller till hundar som behöver extra näring.
_________________________________
Enkelt tips om din hund är lös/hård i magen-Köp Fiberhusk i affären.
Strö lite på maten och blanda i extra vatten alternativt blanda fiberhusk med vatten och blanda i maten när det svällt.
Liten hund 1-2 kryddmått fiberhusk, mellanstor hund 1/2 tesked osv + vatten. Det sväller massor, så börja försiktigt och öka om det behövs så hunden inte bara bajjar fiberhusk-gelekorvar
Sedan när hundens mage är bra, så kan man börja minska husken successivt.
___________________________________________________________________________
EGEN LAGAD MAT med , LÅGPROTEINKOST RECEPT – 15kg HUND, 3 mål per dag enligt tiderna ovan
# INGREDIENSER
Köttfärs av viltkött eller/och lamm (även en viss del vom eller mald lever kan tillföras).
Parboiled ris ( ingen annan sort och överkokt.
Grönsaker (ex. morot)
Fett
Vitaminer och mineraler
# MÄNGD
(Använd ett köttslag i sänder)
150 g köttfärs eller 100 g färs + 50 g vom eller 25 g mald lever för att öka smaklighet
400 g överkokt parboiled ris
50 g kokt finrivna grönsaker, ex. morot (Vid övervikt ökar ni grönsakerna och minskar riset)
1 msk kvarg (Lindahls Naturell)
1 msk ister (Ica Maxi) eller Osaltat smör
#
TILLAGNING
Koka upp köttfärsen snabbt (köttfärsen kan även ges rå).
Använd köttbuljongen till riset enligt dosering + 50 % extra vatten i 60 minuter
och lägg i den finrivna moroten de sista
10 minuterna.
Blanda väl alltihop köttfärsen, riset och grönsakerna.
Först när ingredienserna svalnat blandas tillskotten i.
Tillskotten ska fasas in under 4 veckor
Standardt fiskolja halv viktdosering
Standardt Immun eller Immun+ enligt viktdosering
Standardt kalk+ enligt viktdosering
eller
Standardt Laga Mat enligt viktdosering + Standardt Fiskolja enligt halv viktdosering
Utfodring (behåller normal kroppsvikt)
Kroppsvikt
Beräknad fodermängd
2.5 kg ca 150 g
5 kg ca 250 g
10 kg ca 475 g
18 kg ca 700 g
27 kg ca 1100 g
36 kg ca 1300 g
Senaste kommentaren
07.11 | 08:54
Googla på Verm-X så får ni fram vart man kan beställa denna produkt/Marianne
25.10 | 19:51
Jag undrar var får jag tag i dessa produkter fick en lista men inget man lägger i vatten vill ha till hunden och mig själv har mycket dåligt immunförsvar
06.10 | 21:02
hej, vart köper man dessa produkterna? mvh grethel
28.09 | 19:13
Hej-Har beslutat att hon blir kvar-vi kämpar på här. Mvh Marianne