Du har blivit med valp-Underbart men hisnande: Hur gör man nu? Här är hundens första år, månad för månad-och dina viktigaste uppgifter som husse och matte.
3 saker att tänka på första året;
Lek med hunden så mycket du kan. Ju bättre kompisar ni är , desto lättare går precis allt.
Ensamhet; En valp ska helst inte lämnas ensam. Men börja träna den allt eftersom den blir tryggare på att vara ensam i några minuter-sedan kan den som vuxen vara ensam i flera timmar utan problem (men aldrig mer än 4 tim)Skynda långsamt. Om du tror att valpen klarar 10 min i ensamhet, lämna den i 5 min-Gör aldrig en stor sak att du varit borta! Ömka INTE valpen när du kommer tillbaka-ignorera den om den är orolig och låt den lugna sig på egen hand.
Motion; Din hund behöver inte motioneras så att den blir fysiskt uttröttad det första året-Givetvis ska den röra på sig mer och mer. Men i början räcker alal intryck för att göra den trött-senan är en kort promenad på gatan/skogen lagom. Låt motionen komma naturligt, försök läsa av valpen. Pressa den aldrig!
Månad 1-Ögonen öppnas och valpen börjar äta foder.
Valpen har varit i tikens mage i ca 63 dygn. När valpen föds tar den instiktivt tikens spenor och börjar dia. De första 10 dagarna varken hör eller ser valpen något. Den fryser lätt, äter och sover dygnet runt-och växer i rasande fart. Efter ca 10 dagar börjar valpens ögon att öppnas;den ser mer och mer och hör mer för varje dag. Valpen börjar reagera på moderns språk och sinnesstämning och börjar socialisera sig med sina syskon.
När valpen är ca 3 veckor börjar den äta hundfoder-en mjuk grötliknande mat-som komplement till diandet. Den diar tills den är ca 2 månader-även om tiken mer och mer hindrar sina valpar från att dia.
Månad 2-Första leken
Vid 4 veckor ungefär så börjar valparna leka försiktigt och trevande. Leken är egentligen mer en träning i kroppspråk och fysisk kontakt-något som är oerhört viktigt att lära sig eftersom det är centralt när hundar kommunicerar med andra hundar. Tiken lämnar valparna kortare perioder under dagarna.Ju närmare valpen blir 8 veckor och leverans till sin nya familj-desto mer vild och "besvärlig" blir den. Tiken svarar genom att hantera sina valpar tufft! Denna hantering är viktig för att valpen ska bli följsam och trygg.
DU
De första 2 månaderna är det tikens och uppfödarens ansvar att ta väl hand om den valp soms ka bli din. Du kan hälsa på korta stunder och njuta av valparna som nyfiket utforskar den värld som öppnar sig för dem. Ta gärna med en filt eller ett klädesplagg till valpen första gången du träffar den. Lämna kvar tygstycket och ta med det när du sedan hämtar din valp. Valpen får då med sig en doft som den känner igen och känner sig trygg av . Lägg tyget i valpens korg/sovplats.
Vid valpköpet ska du få regisreringsbevis, köpeavtal, vaccinationsintyg och veterinärintyg som inte är äldre en en vecka. Valpen ska nyligen ha avmaskats av uppfödaren.
Cirka 8 veckor är normal ålder när valpen får komma till sin nya familj. Det är en stor omställning. Valpen har bott hos sin mamma och syskon-nu är den ensam i en ny värld. Ofta är valpen lite försiktig och osäker i sitt nya hem (gäller inte fransk bulldog🙂) Den blir orolig om den lämnas ensam och behöver lugn och ro samt mycket fysisk kontakt. Nyfikenhet och sömn är de viktigaste komponenterna i den lilla valpens liv. Den sover ca 21-22 timmar per dygn när den är 8 veckor. Den utvecklar sin balansförmåga och sitt kroppspråk, och kan börja "brottas" med jämnåriga. Valpen kan inte kontrollera sin blåsa och är alltså inte rumsren.
DU
Du har nu tagit över allt ansvar från tiken och uppfödaren. Låt valpen få en egen plats-dragfri och mjuk-där den får vila ostört. Men lämna den ALDRIG ensam eller instängd. De fyra vanligaste problemen som hundägare upplever den här tiden är; Gnällande på natten (gäller inte fransk bulldog🙂) Oro inomhus (gäller inte Fransk bulldog😉) Att valpen inte äter- Att den inte vill gå ut (KÄlla Fredrik Steen-Hundexpert) Dessa 4 problem är naturliga för en valp som precis förlorat sin mamma och sina syskon-sin flock. Nu är det din uppgift att ge valpen närhet och trygghet. På natten kan man sova med valpen på golvet (om man mot förmodan inte vill ha den i sängen) Ofta räcker det med några nätter-sen börjar den känna sig hemma och blir mindre ängslig. Den allmänna oron inomhus beror på att valpen söker närhet. Var mycket med valpen första tiden-ge den fysisk kontakt-lek med den och överrös den med kärlek. Valpen ska ha mat 4 gånger per dag. Men om inte valpen äter så bra den första tiden är normalt-den har ju ätit tillsammans med sina syskon på en stort fat-och nu ska den äta ensam-Ta det lugnt, om du blir stressad av att den inte äter så för du över oron på valpen. Ge valpen näringsanpassat foder (Jag rekommenderar Färsk foder som Prima-vom och hundmat-Mush etc-man kan blanda ut det med lite vatten) ska man ge torrfoder rekommenderar jag Acana. Lägg aldrig någon annan mat på skåleln för att fresta valpen. Vill inte valpen äta sin mat-tar du bara bort skålen-och provar igen efter några timmar. (Låt ALDRIG matskålen stå framme med mat i).Ge aldrig hunden mat strax innan eller efter lek/motion.
Att valpen inte vill gå ut handlar om att världen plötsligt blivit så stor. Dessutom ska den utforska sina enorma omgivningar utan stöd av sina syskon eller sin mamma. Ta det lugnt-pressa inte valpen. Du kan börja sätta på hunden ett halsband-och när den vant sig vid det kan det vara dags att prova med koppel. Locka valpen och motivera den att gå framåt-Men kom i håg att din valp är mycket liten-du får inte på något sätt bli irriterad på den. Visa valpen att när den rör sig framåt-händer det roliga saker. Ha någon leksam med ut och locka med.
Börja träna rumsrenhet direkt när du får hem valpen. Hjälp den ut direkt efter den sovit/ätit/lekt-då är det troligt att den är nödig. Man kan i början få gå ut flera gånger i timmen. Ha stenkoll på när den ska sätta sig inom hus-ta ut den lugnt och beröm- Säg "kiiiiisssaaa" och när den gör det -så beröm jättemycket och lika när den bajsar ute-ge mycket med beröm.
Ta ofta upp valpen i famnen och känn och smek på tassarna-då blir det mycket lättare att klippa klorna. Klipp/fila klorna en gång i veckan-var mjuk och tålmodig- Man kan börja med att bara klippa en el två klor-gör ingen stor grej av det -det ska vara naturligt.
Beröm och belöna valpen när den spontant kommer till dig.
Tandlossningen börjar och munnen är full av klåda- få valpen börjar bitas och tugga. Valpen biter inte för att den är aggresiv eller orolig-att bita är en naturlig del av valpens utveckling. Precis som små barn känner den sig för, och den vill ofta leka med munnen. Valpen börjar prova att få sin vilja igenom. Ögonkontakten ökar: Valpen är kanske ännu inte rumsren.
DU
Vad gäller hundens bitande handlar det inte så mycket om att uppfostra eller träna den-mer om att avleda. Viktigt att ge valpen ett tuggvänligt föremål som ett tuggben. Visa att du uppskattar att den tuggar på tuggbenet (OBS; Ge aldrig Grisöra till valpar-det kan sätta sig på tvären i en glupsk valphals) Fortsätt att ge valpen mat 4 gånger per dag. Träna rumsrenhet i härdigt. Fila/Klipp klorna en gång i veckan. Rengör hundens öron med en bomullstuss-(det ska du göra i framtiden regelbundet) rengör veck brevid nos/ögon (fransk bulldog). Bada inte hunden i onödan-det brukar räcka med 2 gånger per år. Bra lek att börja med i månad 4; Byteshandel-Ni leker leken "Du får min godbit-leksak om jag får låna din"-gör det till en lek som alltid lönar sig för valpen. Resultatet blir att hunden som vuxen inte kommer att ha några problem med att lämna över mat eller saker till dig-hunden har lärt sig att det leder till nåt roligt.
Nu börjar valpen får självsäkerhet, känna sig lite kavat och får mer spring i benen🙂. Enkelt skulle man kunna säga att valpen börjar bli hund och få humör. Den kan bli morrig och skällig. TÄnk på att valpen fortfarande behöver sova mycket-den sover ca 20 tim per dygn när den är 5 månader. De flesta hundar kan nu gå en promenad på ca ½ timme.
DU
Efter 16 veckor-minska antalet måltider från 4 till 3 på fasta tider. Ta alltid bort skålen när valpen ätit färdigt, låt den inte småäta. Men ge gärna hunden nåt att sysselsätta sig med-jag brukar fylla tomma märgben med färskfoder och frysa in-det brukar vara uppskattat. Finns även tuggpinnar som är bra för tänderna. Börja lära hunden vad som är rätt och fel. Använd gärna orden "Braaaaaaa" och " Sschyyyy" eller "Neeej". Det är vanligt att hundägare nu upptäcker problem-som drag i kopplet, osäkerhet/extrem glädje mot människor och andra hundar. Men det handlar mer om att valpen inte riktigt vet hur den ska uppträda, vilket du måste hjälpa den med genom stöd och fostran. Var tydlig med valpen då den gör saker du inte vill att den ska göra! Var trygg, var belönande-framför allt var KONSEKVENT. Träna Kommunikation, t ex med hjälp av godis och lätta övningar som "sitt" "vacker tass" mm.
Hjälp valpen att bli rumsen (vissa raser blir inte helt rumsrena förrän vid 7-8 månader) . Utse en lugn och avskiljd plats utomhus, nära hemmet, för hundens behov. En valp som sovit och precis vaknat, eller som lekt och just slutat, brukar vila kissa. Hjälp valpen till "toaletten"= Platsen utomhus-När den kissar-Beröm den lugnt och gå in igen. GÖr samma sak cirka en kvart efter det att valpen ätit-då brukar den vilja göra 2;an😉 På natten ska du ha valpen på ett begränsat utrymme; det gör den lugn. Skäll aldrig på valpen när den gör behoven inne. Gör rent efter den och låtsas som om ingenting har hänt.
Valptiden är kort-för många raser startar "tonåren" då hunden blir könsmogen ungefär när den är ½ år. Mindre raser kan bli könsmogna tidigare -vid 4-5 månader. Större raser, som Grand danois går ofta in i tonåren senare-efter det att dom fyllt 1 år. Så märker du att hunden blir könsmogen;
Blir mer labil i humöret, och full av känslor. Den kanske sliter mer i kopplet, visar mer nyfikenhet, ängslan, jaktlust. Blir fysiskt gänglig, lite klumpig. Går längre ifrån och har inte samma fokus på husse/matte. Lyder inte som förut, Inkallningen kan fungera sämre. Kan bli försiktig mot nya hundar, människor och nya situationer. Kan bli aggresiv mot hundar av samma kön- och attraheras av det motsatta. Tikar börjar löpa och hanhundar börjar lyfta på benen när dom kissar.
DU
Sätt gränser-Säg-NEJ-tillåt inte sådant nu som du sen inte kommer att acceptera! Var bestämd, var konsekvent. Ge hunden ett alternativ. Om du inte vill att hunden ska rusa till ytterdörren så fort någon ringer på-visa att den till ex ska lägga sig i sin korg i stället. Visa att det är DU som är flockledare. Bejaka hundens ökade jaktlust och förmåga att koncentrera sig. Ge den uppgifter som att hämta tidningen-lär den konster som att sitta vackert. SLäpp den lös då och då så att den får spåra-men kräv att den kommer tillbaka när du kallar-var rolig tjoa och kryp ihop eller spring ifrån hunden om den inte kommer. Träna också hunden på att vila. Beröm hunden, lek med den och ge den närhet. Skapa lugn och harmoni och rutiner. Från och med nu räcker det med att ge hunden 2 mål per dag-men det är så klart valfritt. Servera hunden aldrig mat strax före el efter lek/motion. Skapa lugn kring måltiden. Många hundar kan nu följa med på promenader på en timme. TÄnk på att större hundar blir fysiskt färdigvuxna senare än mindre hundar och därför bör motioneras extra varsamt under uppväxten.
Hormonerna fortsätter att stiga och hunden är full av känslor. Många hundar börjar skälla mer, hoppa mer. Hanhunden blir sexuellt mogen och lockas av alla nya dofter-tiken börjar ofta löpa under den här perioden. Valpen blir en UNGHUND🙂 Dess egenskaper och personlighet börjar bli tydliga. När hunden fyller 9 månader ska den ha tappat sina 28 mjölktänder och fått 42 nya tänder-ha koll på detta! Hunden brukar fälla sin valppäls under den här tiden-resten av hundens liv fälls pälsen vanligtvis senvår och höst (men vissa raser fäller mer) och för tikar även i samband med löpningen.
DU
Konsekvens och tålamod från din sida är nu A och O! Bli inte arg, behåll ditt lugn.Att lära hunden inkallning, eller att gå fot-är en lång process som bara har börjat. Tänk inte att det är "fel" på hunden eller att den är "besvärlig". Hunden utvecklas naturligt-och det är ditt jobb att fostra den. Låt hunden vara med i de flesta miljöer, och var noga med att visa att du uppskattar kontakten. Träna hunden mycket-men tillför inte en massa svåra moment-under den här perioden. Så kallade pälshundar bör masseras och borstas varje dag-Hundar med mindre päls behöver borstas en el två gånger i veckan-fransk bulldog räcker det med att man tar en trasa och drar över pälsen😉 Massera gärna hunden varje dag-det gillar alla hundar och man får en härlig kontakt med sin hund. Och på så vis märker man om det är nåt som är fel på hunden-sår öm etc.
Din unghund behöver stimulans och trygghet-och vila-TÄnk på att en timmes aktivitet kräver mer än dubbelt så lång vilotid efteråt.
Så aktiverar du hunden på ett bra sätt;
Låt den få vara med om korta, vänliga hundmöten- Ge hunden nosarbeten så att den får spåra och söka-Träna balans-Att hunden får röra sig i olika terräng och tempon och över stock och sten.Träna problem lösning då hunden måste tänka efer och prova olika lösningar-som t ex då du gömmer en godsak/leksak. Ha mycket kontakt med hudnen när ni promenerar eller gör andra saker utomhus-Hitta gärna en utomhusaktivitet som ni båda gillar. Skapa balans mellan aktivitet och vila. Ge hunden kortare stunder av ensamhetsträning-men se till att den då är trött när du lämnar den.
Negativ stress uppstår av (om dessa aktiviteter sker under lång tid samma dag eller flera gånger i veckan): Boll-eller pinnkastning-dragkampslekar-Mer än 15 min lek mellan hundar-Mycket lydnadsträning och höga krav-Timtals aktivitet och brist på vila-Ständigt nya miljöer och orolig omgivning samt oväsen-Brist på aktivitet med matte/husse-Långa stunder av ensamhet.
Hormonreaktionen avtar succesivt och ni går in i en lugnare period. Hunden fortsätter att utvecklas som självständig individ-den vill prova sina vingar, tänja på gränser och får ökad samarbetslust. Hunden tål mer fysisk aktivitet. Den kan visa agg mot det andra könet. Reser ragg oftare.
DU
Fortsätt träningen med nya och högre krav. Kontakt är bästa metoden för inlärning och försåelse-Belöna alltid hundens kontakt med dig. Var alltid en trygg och vänlig person för hunden-Räkna inte med att hunden är mentalt och fysiskt vuxen förrän den är är ca 3 år. En vuxen hund sover ca 14-16 timmar per dygn. Fortsätt att ge hunden mat 2 gånger per dag på fasta tider- Vissa fördrar att dela upp portionerna på 3 gånger per dag- Massera den gärna varje dag, borsta pälsen vid behov, klipp/fila klorna en gång i veckan och sköt om öronen som behöver rengöras regelbundet. Leken "söka godsak" kan man utveckla i det oändliga- Jag brukar gömma godis i trädstammar-under löv-under sten mm-Inne kan man gömma under mattor-under burkar- . Låt din unghund få lära sig att leta godis ( en köttbulle/korvsnutt-torrfoder eller annat som den gillar-Bra är att man varierar hundens godis-Ju skickligare hunden blir desto svårare kan du göra spåret. Du kan t ex lägga bitar med jämna mellanrum och relativt rakt, för att plötsligt låta spåret vända tvärt-eller öka avståndet mellan bitarna.
Du kan lägga in andra moment-som att kräva av hunden att den apporterar (hämtar) handsken den hittat innan den den får fortsätta godisspåret. Ett vägval kan försvåra och så vidare. Att hunden får arbeta med nosen är energikrävande och lugnande, och er gemenskap stärks. Lekar kan göras både inom hus och utomhus.
Senaste kommentaren
07.11 | 08:54
Googla på Verm-X så får ni fram vart man kan beställa denna produkt/Marianne
25.10 | 19:51
Jag undrar var får jag tag i dessa produkter fick en lista men inget man lägger i vatten vill ha till hunden och mig själv har mycket dåligt immunförsvar
06.10 | 21:02
hej, vart köper man dessa produkterna? mvh grethel
28.09 | 19:13
Hej-Har beslutat att hon blir kvar-vi kämpar på här. Mvh Marianne