Uppfödarens dagar i valplådan

Att föda upp hundar kräver nerver av stål, för det är ju, som alla uppfödare vet, inte enbart gulligull med söta valpar och mysiga fikastunder med blivande valpköpare-Stressen börjar långt tidigare, då när man väntar på löp. Hon borde löpa snart-helst igår, tänk om hon har haft ett tyst löp. Men förr el senare brukar "när löper hon stressen avta"- Så då kommer nästa variant-NÄr ska hon paras? *Är hanhundsägaren beredd just då? Blodprov o test hos veterinären- Nu har vi ett datum-Den optimala dagen! Äntligen kan man börja planera, boka semester. Ja ingenting blir som man planerat (Tidigt i höstas bokade vi in en resa till Gotland i som v29 med våra vänner-som vi såg fram emot denna vecka-Hade bokat in en vän som skulle passa mina hundar då) Men Men-så började jag räkna när Tezla var parad-Jodå vi hade prickat in precis att mina valpar är då nyfödda och då blev det ingen resa till Gotland och inga flygbiljettspengar återbetalades-Ja ja-så är livet-Gotland finns kvar-Kanske blir det en sväng dit nästa år-men ingen idé som uppfödare att planera in något allsCool

Nästa stressmoment är givetvis parningen, Vill han? Vill hon? Kan han? Ingen hängning? Kan en parning räcka el ska man ta två dagar efter varandra el törs man vänta o ta en dag emellan-eller kan det vara försent då tro?? Japp-total lycka, bra parning och hängning-Upp med tiken uppochner o ut i bilen-hon får inte kissa-allt för att allt ska stanna där det ska vara. Lugnet sänker sig över uppfödarens värld- men bara för en kort stund.

Sedan kommer näsa ont-i-magen-period- Har det tagit sig? Tänk om hon är steril? Är inte hennes tuttar lite mer rosafärgade nu-är hon inte lite rundare om magen- Men till sist (det tog 5 v) innan hon visade på dräktighet- efter Progrestronprov som visade Positivt-glädje glädje glädje- Kan man vara lyckligare-Stressen släpper-lite

Hoppsan här kommer nästa moment-valpningen.....herrejössses-Vilket dygn-? Räkna från första parnngen eller andra? Nej det finns ingen exakt dag- Man drar sig tillminnes alla hemska valpningar man läst om på FB-grupper, fellägen, kejsarsnitt, döda valpar och ännu värre-döda tikar! man förprogrammerar akutnummer till Ultuna och veterinären i Gävle-det gäller att vara beredd-Har aldrig haft turen att få valpar en helt vanlig vardag mellan 8-16 Nejdå-det ar alltid inträffat på en helg eller storhelg eller mitt i natten- Den här gången med Tezla blev det faktiskt en vardag-Torsdag efter kl 16.00 blev det-Men som tur var så gick allt bra- Tezla födde själv (Inte alla franska bulldoggar som gör det-det är typ 50%-60% som det blir snitt på.

Har man allt som behövs; Valphage/Låda är inrett sen 2 v före beräknad valpning-en vagn med sugtuta, desinfektionsmedel-sax, temp-handukar,filtar mm mm. Man har läst uppfödarboken och valpningsboken 100 gr-men man är aldrig säker ändå-när man är som mig- En hönsmamma. & så klar så har jag ju bäddat med en uppblåsbar madrass utanför för valplådan-så man har full koll dygnet runt. SÅ min sovplats är på golvet vid valplådan valparnas första 3 v-sen blir nog husse glad att jag kommer upp i sovrummet igenCool

Husets kock valpstrejkar-så nu blir det Köpmat några dagar-veckor.....

Ja så var det dags då för UTDRIVNINGS dagen 10/7 kl 23.00 Började hon flämta o flåsa och var orolig- Inte nog med att man tycker synd om henne-tankar kommer-Hur kan jag utsätta henne för det här?! Hon flåsade o flämtade hela natten och inte nog med det-Så har jag också en skendräktig Jill hemma också-Som också flämtar o flåsar !!! Man får höja TV;n om man ska höra nåt. Ingen sömn när man tycker synd om henne o försöker hjälpa henne på alla sätt o vis. När man släpper ut dom -så får man passa väldigt noga-för då ska det letas upp gropar att gömma sig i (Instinkten kommer) Så mellan Utdrivningstimmarna som på gick från ons kl 23.00 till fredag kl 15.00 så fick matte ca 2 timmars sömn.

Men så kom då dagen  12/7 för ÖPPNINGSSKEDET.

Då fick hon lite förvärkar på fm-Men på EM satt det igång- Efter endast 1 krystvärk så kom första gossen ut 15.59 Han kom ut helt utan problem- Sen dröjde det till kl 17.30 då det blev 1 stark krystvärk och ut kom den andra gossen-helt utan problem & kl 19.00 efter 2 krystvärkar så kom den Tredje o sista Gossen ut-även den helt utan problem. Matte är överlycklig över sin Tezla som klarade det så bra-och födde själv. Tror att hon och jag är lika trött. Kontrollmänniska som man är -så har jag så klart bäddat utanför valphagen med en uppblåsbar madrass inte så skön kan jag säga. När kl var 20.30 kom jag på att jag inte ätit nåt-så gubben åkte iväg o köpte Kina -Mat som jag förövrigt åt som kineserna gör- Ja -sittande på golvet utanför valplådan-för koll på valparna måste man ju ha varenda minut. Kan knappt gå på toaletten el duscha för man är orolig att nåt kan hända under tiden- Man törs inte lägga sig i solstolen ens för en halvtimma-tänk om det händer nåt under tiden-skulle aldrig förlåta mig-Ja-jag vet ; Jag ÄR en Hönsmamma. Vet inte ens vilken dag det är; frågade mannen vilken dag det var-känner mig berusad-inte beror det på någon rusningsdryck-nej det är sömnbrist delux. Man ser till att Tezla tvättar dom små gossarna där i bak så dom bajsar o kissar ordentligt-& att ingen ligger i kläm, matning, ge vatten,kefir, släppa in katten mitti natten för att han var hungrig-provar att lägga mig en stund-nej då- Då är det jamande vid dörren-bara att gå upp o släppa ut. Provar igen att lägga mig för att nicka till en stund-Nej då- Då var det dags för Jill o Tezla att tömma blåsan och göra 2;an. Efter första veckan kan jag konstatera följande efter kanppt någon sömn pga; Mjölkstockning-feber på Tezla som betyder: att ta tempen varje timme, massera juverna flera gånger, mjölka ur, Magknip på en av valparnafrån kl 23.00-03.00; som betyder att man får hjälpa den lilla med massage på magen flera gånger o till slut släppte det o han kunde somna med dom övriga i lådan & jag med. När man tittar sig i spegeln efter 1 vecka -så ser det ut som man har åldras 5 år. Man måste fråga mannen vilken dag det är. Ja så kan en vecka se ut hos en uppfödare.

Nu kan man börja slappna av-eller? Knappast; Växer dom som dom ska- Får alla i sig så mycket dom ska ha- Vägning varje kväll. Ska tiken ha ännu mera mat- Ligger hon tillräckligt länge med sina valpar-Är alla bra i magen, Man är där som en hök hela tiden för att kolla så ingen valp ligger i kläm och så Matar man Tezla med mat och vatten o Kefir. Till råga på allt så fick hon Mjölkstockning och feber. Massera Massera-Massera hela natten -Mjölka ur hela natten lång- Ringde till Ultuna-dom sa att jag kunde avvakta. När valparna var 4 dygn så var den en av dom som fick magknip o skrek-så det blev massage av magen mellan 23.00-03.00- Tänk om man ändå kunde ta smärtan den hade-tycker så synd om honom. Jag hoppas verkligen ingen mer får magknip.

Sen är det där med valpköpare-Ja det är jättekul när så många är intresserade-men det blir stressigt att svara på alla mejl när man kanppt sovit nåt alls  på 3 dygn. Men man gör så gått man kan och det är svårt att lova alla som hör av sig att dom får köpa valp-eftersom jag har så många som hört av sig på mejl så vill jag när det lugnat ner sig gå igenom alla mejlkontakter o välja ut dom guldkornen som jag vill träffa. Det blir 2 familjer 1 av valparna har jag lovat en som jag känner och han kommer att bo i närheten. Man behöver inte vara orolig i allafall för att inte få någon valp såld.Cool

 Sen när valparna är 8 veckor då börjar Megastressen infinna sig-Man börjar tröstäta-

Då blir det veterinärbesiktning ID märkning mm-Man hoppas så klart att allt ska gå perfekt och att valparna får stämpel OK i baken.

Ja men visst; Självklart är det SÅ MYCKET GLÄDJE och man blir påfylld av massor av LYCKOHORMONER när man har glädjen att ha små valpar i huset- man går i rus av glädje o många många skratt blir det & jag kan inte hjälpa det efter 5 kullar Tezlas kull blir den 5;e ; Jag gråter varje gång en valp lämnar mig fast jag valt ut dom bästa valpköparna till guldgossarna.

När valptiden är över och man återgår till jobbet & vanliga vardagen- så kommer kommentarer som; Så blek o sliten du ser ut-Du som bara varit hemma och tagit det lugnt med dina söta valpar eller?