Uppfödarens dagar i valplådan

Att föda upp hundar kräver nerver av stål, för det är ju, som alla uppfödare vet, inte enbart gulligull med söta valpar och mysiga fikastunder med blivande valpköpare-Stressen börjar långt tidigare, då när man väntar på löp. Hon borde löpa snart-helst igår, tänk om hon har haft ett tyst löp. Men förr el senare brukar "när löper hon stressen avta"- Så då kommer nästa variant-NÄr ska hon paras? *Är hanhundsägaren beredd just då? Blodprov o test hos veterinären- Nu har vi ett datum-Den optimala dagen! Äntligen kan man börja planera, boka semester. Ja ingenting blir som man planerat (Tidigt i höstas bokade vi in en resa till Gotland i som v29 med våra vänner-som vi såg fram emot denna vecka-Hade bokat in en vän som skulle passa mina hundar då) Men Men-så började jag räkna när Tezla var parad-Jodå vi hade prickat in precis att mina valpar är då nyfödda och då blev det ingen resa till Gotland och inga flygbiljettspengar återbetalades-Ja ja-så är livet-Gotland finns kvar-Kanske blir det en sväng dit nästa år-men ingen idé som uppfödare att planera in något alls🙂

Nästa stressmoment är givetvis parningen, Vill han? Vill hon? Kan han? Ingen hängning? Kan en parning räcka el ska man ta två dagar efter varandra el törs man vänta o ta en dag emellan-eller kan det vara försent då tro?? Japp-total lycka, bra parning och hängning-Upp med tiken uppochner o ut i bilen-hon får inte kissa-allt för att allt ska stanna där det ska vara. Lugnet sänker sig över uppfödarens värld- men bara för en kort stund.

Sedan kommer näsa ont-i-magen-period- Har det tagit sig? Tänk om hon är steril? Är inte hennes tuttar lite mer rosafärgade nu-är hon inte lite rundare om magen- Men till sist (det tog 5 v) innan hon visade på dräktighet- efter Progrestronprov som visade Positivt-glädje glädje glädje- Kan man vara lyckligare-Stressen släpper-lite

Hoppsan här kommer nästa moment-valpningen.....herrejössses-Vilket dygn-? Räkna från första parnngen eller andra? Nej det finns ingen exakt dag- Man drar sig tillminnes alla hemska valpningar man läst om på FB-grupper, fellägen, kejsarsnitt, döda valpar och ännu värre-döda tikar! man förprogrammerar akutnummer till Ultuna och veterinären i Gävle-det gäller att vara beredd-Har aldrig haft turen att få valpar en helt vanlig vardag mellan 8-16 Nejdå-det ar alltid inträffat på en helg eller storhelg eller mitt i natten- Den här gången med Tezla blev det faktiskt en vardag-Torsdag efter kl 16.00 blev det-Men som tur var så gick allt bra- Tezla födde själv (Inte alla franska bulldoggar som gör det-det är typ 50%-60% som det blir snitt på.

Har man allt som behövs; Valphage/Låda är inrett sen 2 v före beräknad valpning-en vagn med sugtuta, desinfektionsmedel-sax, temp-handukar,filtar mm mm. Man har läst uppfödarboken och valpningsboken 100 gr-men man är aldrig säker ändå-när man är som mig- En hönsmamma. & så klar så har jag ju bäddat med en uppblåsbar madrass utanför för valplådan-så man har full koll dygnet runt. SÅ min sovplats är på golvet vid valplådan valparnas första 3 v-sen blir nog husse glad att jag kommer upp i sovrummet igen🙂

Husets kock valpstrejkar-så nu blir det Köpmat några dagar-veckor.....

Ja så var det dags då för UTDRIVNINGS dagen 10/7 kl 23.00 Började hon flämta o flåsa och var orolig- Inte nog med att man tycker synd om henne-tankar kommer-Hur kan jag utsätta henne för det här?! Hon flåsade o flämtade hela natten och inte nog med det-Så har jag också en skendräktig Jill hemma också-Som också flämtar o flåsar !!! Man får höja TV;n om man ska höra nåt. Ingen sömn när man tycker synd om henne o försöker hjälpa henne på alla sätt o vis. När man släpper ut dom -så får man passa väldigt noga-för då ska det letas upp gropar att gömma sig i (Instinkten kommer) Så mellan Utdrivningstimmarna som på gick från ons kl 23.00 till fredag kl 15.00 så fick matte ca 2 timmars sömn.

Men så kom då dagen  12/7 för ÖPPNINGSSKEDET.

Då fick hon lite förvärkar på fm-Men på EM satt det igång- Efter endast 1 krystvärk så kom första gossen ut 15.59 Han kom ut helt utan problem- Sen dröjde det till kl 17.30 då det blev 1 stark krystvärk och ut kom den andra gossen-helt utan problem & kl 19.00 efter 2 krystvärkar så kom den Tredje o sista Gossen ut-även den helt utan problem. Matte är överlycklig över sin Tezla som klarade det så bra-och födde själv. Tror att hon och jag är lika trött. Kontrollmänniska som man är -så har jag så klart bäddat utanför valphagen med en uppblåsbar madrass inte så skön kan jag säga. När kl var 20.30 kom jag på att jag inte ätit nåt-så gubben åkte iväg o köpte Kina -Mat som jag förövrigt åt som kineserna gör- Ja -sittande på golvet utanför valplådan-för koll på valparna måste man ju ha varenda minut. Kan knappt gå på toaletten el duscha för man är orolig att nåt kan hända under tiden- Man törs inte lägga sig i solstolen ens för en halvtimma-tänk om det händer nåt under tiden-skulle aldrig förlåta mig-Ja-jag vet ; Jag ÄR en Hönsmamma. Vet inte ens vilken dag det är; frågade mannen vilken dag det var-känner mig berusad-inte beror det på någon rusningsdryck-nej det är sömnbrist delux. Man ser till att Tezla tvättar dom små gossarna där i bak så dom bajsar o kissar ordentligt-& att ingen ligger i kläm, matning, ge vatten,kefir, släppa in katten mitti natten för att han var hungrig-provar att lägga mig en stund-nej då- Då är det jamande vid dörren-bara att gå upp o släppa ut. Provar igen att lägga mig för att nicka till en stund-Nej då- Då var det dags för Jill o Tezla att tömma blåsan och göra 2;an. Efter första veckan kan jag konstatera följande efter kanppt någon sömn pga; Mjölkstockning-feber på Tezla som betyder: att ta tempen varje timme, massera juverna flera gånger, mjölka ur, Magknip på en av valparnafrån kl 23.00-03.00; som betyder att man får hjälpa den lilla med massage på magen flera gånger o till slut släppte det o han kunde somna med dom övriga i lådan & jag med. När man tittar sig i spegeln efter 1 vecka -så ser det ut som man har åldras 5 år. Man måste fråga mannen vilken dag det är. Ja så kan en vecka se ut hos en uppfödare.

Nu kan man börja slappna av-eller? Knappast; Växer dom som dom ska- Får alla i sig så mycket dom ska ha- Vägning varje kväll. Ska tiken ha ännu mera mat- Ligger hon tillräckligt länge med sina valpar-Är alla bra i magen, Man är där som en hök hela tiden för att kolla så ingen valp ligger i kläm och så Matar man Tezla med mat och vatten o Kefir. Till råga på allt så fick hon Mjölkstockning och feber. Massera Massera-Massera hela natten -Mjölka ur hela natten lång- Ringde till Ultuna-dom sa att jag kunde avvakta. När valparna var 4 dygn så var den en av dom som fick magknip o skrek-så det blev massage av magen mellan 23.00-03.00- Tänk om man ändå kunde ta smärtan den hade-tycker så synd om honom. Jag hoppas verkligen ingen mer får magknip.

Sen är det där med valpköpare-Ja det är jättekul när så många är intresserade-men det blir stressigt att svara på alla mejl när man kanppt sovit nåt alls  på 3 dygn. Men man gör så gått man kan och det är svårt att lova alla som hör av sig att dom får köpa valp-eftersom jag har så många som hört av sig på mejl så vill jag när det lugnat ner sig gå igenom alla mejlkontakter o välja ut dom guldkornen som jag vill träffa. Det blir 2 familjer 1 av valparna har jag lovat en som jag känner och han kommer att bo i närheten. Man behöver inte vara orolig i allafall för att inte få någon valp såld.🙂

 Sen när valparna är 8 veckor då börjar Megastressen infinna sig-Man börjar tröstäta-

Då blir det veterinärbesiktning ID märkning mm-Man hoppas så klart att allt ska gå perfekt och att valparna får stämpel OK i baken.

När valparna är 6 veckor upptäcker jag att en av valparna har nåt konstigt i ögat-var till veterinären 2 dagar innan den blev 6 veckor, och där konstaterades att den har Dermoid- betyder att det växer hud i ögat (synen blir inte skadad) OK-fick remiss till Ultuna-där vi var samma dag valpen blev 6 veckor och där konstaterades att valpen måste opereras när den är ca 4 månader-då bara tar man bort den hudvävnad som är i ögat och sen kommer han att bli bra och får aldrig mer tillbaka det o inga men heller lovade ögonspecialisten- Försäkringsbolaget täcker inte kostnaden pga att jag var till vet 2 dagar innan valpen blev 6 veckor-försäkringen gäller bara endast fr o m den dagen dom blir 6 veckor!!!!! Ja ja-kostnaden kommer att bli mellan 12000-15.000:- och bekostas av mig så klart. Dans på rosor att vara uppfödare-Nja-vet inte det jag🙂

Ja men visst; Självklart är det SÅ MYCKET GLÄDJE och man blir påfylld av massor av LYCKOHORMONER när man har glädjen att ha små valpar i huset- man går i rus av glädje o många många skratt blir det & jag kan inte hjälpa det efter 5 kullar Tezlas kull blir den 5;e ; Jag gråter varje gång en valp lämnar mig fast jag valt ut dom bästa valpköparna till guldgossarna.

När valptiden är över och man återgår till jobbet & vanliga vardagen- så kommer kommentarer som; Så blek o sliten du ser ut-Du som bara varit hemma och tagit det lugnt med dina söta valpar eller?!