Utrensande dryck

200 g ingefära, 50 g gurkmeja (tillsammans med lite svartpeppar och 1 msk kanel) detta rivs och sjuds i 20 min i 1 liter vatten. Svalna av till ljummet 37 grader ca och häll då i 1 dl honung (fast) och 2 pressade citroner! Häll på flaska och förvara i kylen! Tag 20 ml om dagen och vid förkylningstider två ggr dagligen. Skål  😊 
Ingefära och gurkmeja som är såå underskattade men har fantastiska egenskaper ex för magen (ibs) ledbesvär, matsmältningen, förbränningen, illamående är bara för att nämna några!  
Notera!! Då detta är en lätt urrensande dryck, är det viktigt att dricka rikligt med vatten under dagen. 

Morotsfrallor

Morotsbullar med havregyn
 
16 st frallor:
200g morötter (ca. 2 dl fint rivna)
3 dl mjölk
1 påse torrjäst (11g)
1-2 tsk salt
2 msk olja
6 dl vetemjöl
3 dl ha + 1 msk vatten och strö på havregryn. 
 
 
Så här gör du:
Gör så här:
1. Riv morötterna fint. Värm mjölken till ca. 45 C. Blanda 1 dl mjöl med torrjästen och blanda ner i den heta mjölken. Knåda ner även salt, olja och rivna morötter. 
2. Knåda i resten av mjölet och havregrynen i omgångar. Degen får gärna vara en aning kladdig så får du saftiga frallor. Låt jäsa på ett varmt ställe under bakduk till dubbel storlek (ca. 25-30 minuter).
3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda en stund. Dela degen i två delar och forma till längder. Dela längderna i 8 bitar och forma till runda bollar. 
4. Ifall du vill kan du laga en "krans" av den ena längden, lägg då bullarna i en cirkel tätt intill varann på en ugnsplåt. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Sätt ugnen på 225 C. 
5. Pensla de jästa frallorna med en blandning av 1 ägg + 1 msk vatten och strö på havregryn. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Servera nybakta med smör och ost. 

Kladdkaka

Mjölkchokladkladdkaka / Kladdkaka med mjölkchoklad

8–10 bitar

En av de godaste kladdkakor jag vet! Den går bra att göra dagen innan den ska serveras.

125 g smör 
200 g mjölkchoklad (spar 2–3 bitar till garneringen)
3 dl strösocker 
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¼ dl vetemjöl

Till formen 
kokos eller ströbröd

Garnering
florsocker
2–3 bitar mjölkchoklad, hyvlad eller grovt riven

 

 
Så här gör du:

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen smält.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller glass

 

Silltårta

 

Silltårta
Räcker till
 
Det här behöver du:

Silltårta 8-10 bitar:

6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
 
rödlök
dill

 

 
Så här gör du:

Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningspat och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar. 
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över majonäs och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!

 
 
 
 

Kladdkaka

Godaste chokladkakan med foudge
Räcker till
 
Det här behöver du:

Du behöver :

200 g smör

2 ägg

3dl socker

2dl vetemjöl

4 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

Fudge topping:

2 dl grädde

2 dl socker

2 msk sirap

400 gram mörk blockchoklad

100 gram smör

 
Så här gör du:

Smält smöret och ta sedan av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, därefter alla torra ingridienser. Rör ut smeten i en liten lång panna. ca 20*30 cm., Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter. Ta ut kakan och vänd upp den på ett smör eller bakplåtspapper. Under tiden när kakan svalnar så gör du fudgetoppingen.

Blanda grädde, sirap , socker och chokladen i en kastrull. Koka i 10 - 15 min under om rörning. Ta av från plattan och rör ner smöret klick vis. Bred ut över kakan och låt sedan stelna. Du kan ställa in den i kylskåpet så det går snabbare. Skär sedan upp i bitar.

 
 

Våfflor

Godaste Våfflorna
Räcker till 12 st våfflor
 
Det här behöver du:


ca 12 st 

4 1/2 dl vetemjöl 
3 dl vatten 
3 dl mjölk 
2 tsk bakpulver 
175 g smör 
salt 
 
Så här gör du:
Häll vatten och mjölk i en stor bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Vispa i mjöl blandningen lite i sänder. Att du vispar hela tiden är viktigt för att få en jämn smet!  Smält smöret. Vispa i smöret på samma sätt som med mjö l blandningen. Smaksätt med salt efter behag.

Låt svälla en stund! 

Kyckling i het o krämig sås

Kyckling i het och krämig sås
Räcker till
 
Det här behöver du:
500 gram kycklingfilé
1 st Stor röd paprika
1 st röd chilifrukt
2 st bananschalottenlökar
4 st vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
200 gram Philadelphiaost
1 dl kycklingbuljong som gjorts på fond
1 msk flytande smör och rapsolja
1 tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar från kvarn
1 tsk sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det
0,5 dl grovhackad persilja
_____________________________
 
Så här gör du:
  1. Tina kycklingfiléerna om de är frysta, salta och peppra dem runt om och gnid in kryddorna lätt. Lägg dem vila i rumstemperatur så länge.
  2. 2. Anasa paprikan från frön och allt det vita som finns inuti, skär den i tärningar. Skala bananschalottenlöken och skiva den tunt. Skala vitlöken och grovhacka den. Dela på chilifrukten, om man vill ha det extra starkt låter man kärnor och det vita vara kvar, finhacka den sedan.
  3. 3. Smörj en ugnsfast form med flytande smör och rapsolja, strö över torkad rosmarin.
  4. 4. Fräs alla grönsaker i 1 matsked smör och en matsked olivolja, det skall inte brynas, bara bli lite mjukt. Häll det i den smorda glasformen utan att allt stekfett kommer med.
  5. 5. Häll resten av matfettet i stekpannan och bryn kycklingen väl runt om, lägg dem sedan över grönsakerna.
  6. 6. Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp, då rörs Philadelphiaosten ner och får sakta smälta. Späd med kycklingbuljong till lagom konsistens, smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Häll såsen över kyckling och grönsaker, strö över persiljan och efterstek i 200° varm ugn till en innertemperatur i kycklingen på 76°, ca 15-20 minuter. Ös med såsen flera gånger under stektiden så att persiljan blandas med den goda såsen.
  7. 7. Skär kycklingen i lagom tjocka skivor och lägg tillbaka i såsen, servera genast medan det fortfarande är varmt.
 
 
 

CURRYGRYTA MED ANANAS

 

CURRYGRYTA MED ANANAS
Räcker till
 
Det här behöver du:
3 st  kycklingfiléer
1 msk  olja till stekning
1 st  röd paprika
0,5 st  gul lök
2 dl  kokosmjölk
2 msk  curry
2 msk  kycklingfond
3 st  ananasringar i bitar
2 msk  tomatpuré
1 nypa  salt och peppar
Garnering
0,5 dl  färsk koriander
0,5 dl  persilja
 
Så här gör du:
  1.  1.Skär paprikan i bitar och hacka löken. Skär filéerna i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i lite olja i en gryta. Tillsätt paprikan och löken och låt fräsa med ett par minuter.
  2. 2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar. Strö en blandning av grovt hackad koriander och persilja över grytan före servering.

Chokladbollar LCHF

Chokladbollar LCHF
Räcker till ?
 
Det här behöver du:

Chokladbollar

100 gr Ekologiskt Kokosfett med smak

100 gr (2½ dl) Kokosflingor

1 dl Kokosgrädde

½ dl krossade Hasselnötter

2 msk Kakao

1 Ekologisk Äggula

1 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm mald Kardemumma

½-1 krm Havssalt

Ev Sötningsmedel

 

 
Så här gör du:

Smält kokosfettet och låt det svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Smaksätt med Stevia eller Sukrin om Du vill ha mer sötma än den från kokosen och vaniljen. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

 
 
 

GLÖGG

Glögg på svagdricka (finns att hämta hem på internet)
Räcker till många
 
Det här behöver du:
Detta recept finns att hämta på internet (Jag delar gärna med mig av mina recept) som jag tycker verka intressanta-

Glögg på svagdricka

5 liter svagdricka, 1 påse nejlikor, 1 kanelstång, 500 gram russin, 1 påse hel kardemumma, 3 bitar färsk ingefära, 3 kanelstänger, 50 gram jäst, 6-8 skivor potatis, 2 kg socker.

 
Så här gör du:
Använd en hink 10l, med handduk/plastfolio med lite hål i eller en damejeanne med jäsrör. Häll svagdrickan och sockret i hinken och rör om tills sockret är löst 
Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten. Tillsätt det med kryddorna och skaka om ordentligt. Jäsningen bör komma igång över natten. Förvaras varmt i tre veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat. 
Häll bort bottensatsen och sila. Gör gärna om det efter några dagar. Låt stå ytterigare orört i en vecka för klarning. Använd helst hävert för buteljering på flaska

Vinglögg

1 flaska enkelt rödvin, 1-2 bitar hel kanel c.a 5g, 3-5 hela kryddnejlikor, 2-3 krossade kardemummor, 1 dl strösocker, Skal av ¼ citron.

Hetta upp vin och kryddor låt det dra under lock några minuter på mycket svag värme tillsätt socker o citron och rör om låt det dra i c.a 5min.