Utrensande dryck
200 g ingefära, 50 g gurkmeja (tillsammans med lite svartpeppar och 1 msk kanel) detta rivs och sjuds i 20 min i 1 liter vatten. Svalna av till ljummet 37 grader ca och häll då i 1 dl honung (fast) och 2 pressade
citroner! Häll på flaska och förvara i kylen! Tag 20 ml om dagen och vid förkylningstider två ggr dagligen. Skål 😊
Ingefära och gurkmeja som är såå underskattade men har fantastiska egenskaper ex för magen (ibs) ledbesvär, matsmältningen, förbränningen, illamående är bara för att nämna några!
Notera!! Då detta är en lätt urrensande dryck, är det viktigt att dricka rikligt med vatten under dagen.
Morotsfrallor
Kladdkaka
Mjölkchokladkladdkaka / Kladdkaka med mjölkchoklad
8–10 bitar
En av de godaste kladdkakor jag vet! Den går bra att göra dagen innan den ska serveras.
125 g smör
200 g mjölkchoklad (spar 2–3 bitar till garneringen)
3 dl strösocker
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3
ägg
2 ¼ dl vetemjöl
Till formen
kokos eller ströbröd
Garnering
florsocker
2–3 bitar mjölkchoklad,
hyvlad eller grovt riven
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller glass
Silltårta
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3
dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
rödlök
dill
Bred
smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningspat och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte
få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna,
bred över majonäs och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med finhackad gräslök,
ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!
Kladdkaka
Du behöver :
200 g smör
2 ägg
3dl socker
2dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudge topping:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
400 gram mörk blockchoklad
100 gram smör
Smält smöret och ta sedan av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, därefter alla torra ingridienser. Rör ut smeten i en liten lång panna. ca 20*30 cm., Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter. Ta ut kakan och vänd upp den på ett smör eller bakplåtspapper. Under tiden när kakan svalnar så gör du fudgetoppingen.
Blanda grädde, sirap , socker och chokladen i en kastrull. Koka i 10 - 15 min under om rörning. Ta av från plattan och rör ner smöret klick vis. Bred ut över kakan och låt sedan stelna. Du kan ställa in den i kylskåpet så det går snabbare. Skär sedan upp i bitar.
Våfflor
ca 12 st
4 1/2 dl vetemjöl
3 dl vatten
3 dl mjölk
2 tsk bakpulver
175 g smör
salt
Låt svälla en stund!
Kyckling i het o krämig sås
- Tina kycklingfiléerna om de är frysta, salta och peppra dem runt om och gnid in kryddorna lätt. Lägg dem vila i rumstemperatur så länge.
- 2. Anasa paprikan från frön och allt det vita som finns inuti, skär den i tärningar. Skala bananschalottenlöken och skiva den tunt. Skala vitlöken och grovhacka den. Dela på chilifrukten, om man vill ha det extra starkt låter man kärnor och det vita vara kvar, finhacka den sedan.
- 3. Smörj en ugnsfast form med flytande smör och rapsolja, strö över torkad rosmarin.
- 4. Fräs alla grönsaker i 1 matsked smör och en matsked olivolja, det skall inte brynas, bara bli lite mjukt. Häll det i den smorda glasformen utan att allt stekfett kommer med.
- 5. Häll resten av matfettet i stekpannan och bryn kycklingen väl runt om, lägg dem sedan över grönsakerna.
- 6. Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp, då rörs Philadelphiaosten ner och får sakta smälta. Späd med kycklingbuljong till lagom konsistens, smaka av med salt, peppar och sambal oelek. Häll såsen över kyckling och grönsaker, strö över persiljan och efterstek i 200° varm ugn till en innertemperatur i kycklingen på 76°, ca 15-20 minuter. Ös med såsen flera gånger under stektiden så att persiljan blandas med den goda såsen.
- 7. Skär kycklingen i lagom tjocka skivor och lägg tillbaka i såsen, servera genast medan det fortfarande är varmt.
CURRYGRYTA MED ANANAS
3 st | kycklingfiléer |
1 msk | olja till stekning |
1 st | röd paprika |
0,5 st | gul lök |
2 dl | kokosmjölk |
2 msk | curry |
2 msk | kycklingfond |
3 st | ananasringar i bitar |
2 msk | tomatpuré |
1 nypa | salt och peppar |
0,5 dl | färsk koriander |
0,5 dl | persilja |
- 1.Skär paprikan i bitar och hacka löken. Skär filéerna i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i lite olja i en gryta. Tillsätt paprikan och löken och låt fräsa med ett par minuter.
- 2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av grytan med salt och peppar. Strö en blandning av grovt hackad koriander och persilja över grytan före servering.
Chokladbollar LCHF
Chokladbollar
100 gr Ekologiskt Kokosfett med smak
100 gr (2½ dl) Kokosflingor
1 dl Kokosgrädde
½ dl krossade Hasselnötter
2 msk Kakao
1 Ekologisk Äggula
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm mald Kardemumma
½-1 krm Havssalt
Ev Sötningsmedel
Smält kokosfettet och låt det svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.
Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Smaksätt med Stevia eller Sukrin om Du vill ha mer sötma än den från kokosen och vaniljen. Blanda väl.
Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.
GLÖGG
Glögg på svagdricka
5 liter svagdricka, 1 påse nejlikor, 1 kanelstång, 500 gram russin, 1 påse hel kardemumma, 3 bitar färsk ingefära, 3 kanelstänger, 50 gram jäst, 6-8 skivor potatis, 2 kg socker.
Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten. Tillsätt det med kryddorna och skaka om ordentligt. Jäsningen bör komma igång över natten. Förvaras varmt i tre veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat.
Häll bort bottensatsen och sila. Gör gärna om det efter några dagar. Låt stå ytterigare orört i en vecka för klarning. Använd helst hävert för buteljering på flaska
Vinglögg
1 flaska enkelt rödvin, 1-2 bitar hel kanel c.a 5g, 3-5 hela kryddnejlikor, 2-3 krossade kardemummor, 1 dl strösocker, Skal av ¼ citron.
Hetta upp vin och kryddor låt det dra under lock några minuter på mycket svag värme tillsätt socker o citron och rör om låt det dra i c.a 5min.
Senaste kommentaren