Egen HundGlass

  Fyll leksaken (Kong) med FourFriends köttkorvar och stoppa sedan i frysen. Eller återanvänd tomma Märgben med vom o hundemat el annat färskfoder och frys in-då har hunden att göra ett tag med att svalka sig o får i sig gotta.

________________________________________

2 dl vatten 
1½ dl mald/krossade leversnittar
2 tsk VoH utblandat med vatten så det blir 1½ dl 
4-5 tsk VoH

Lite blod 

Koka upp de malda leversnittarna och vattnet i en kastrull på spisen i mellanvärme, rör om då och då. 
Häll sedan upp sörjan i en skål och ställ i frysen tills den blir sval. 
Medan den svalnar kan du blanda upp VoH och vanligt vatten så det blir ungefär 1½ dl, och när sörjan är sval blandar du ihop dem och ställer i frysen i ungefär 2 timmar. 
Blanda ut den restrerande VoH med någon tesked blod, och blanda sedan i det med den halvfrusna smeten och ställ i frysen igen i ca 4-5 timmar.

_______________________________________

Tonfisk Glass

Blanda ihop Tonfisk i vatten med lite mer vatten och frys in i små förpackningar och ta fram en solig dag-

__________________________________________________

Uttorkad hund efter diarée

 

Vid diarré eller uttorkning kan hunden behöva extra ersättning med vätska. Det går att göra på egen hand eller finns det färdigt att köpa.

Egen vätskeersättning

Blanda 1 liter vatten + 1 msk druvsocker eller honung + 1 tsk salt

Färdig ersättning

Det finns även färdig vätskeersättning (Rehydration support eller Convalescens support) som är anpassat för hundar vilket kan köpas på de flesta djursjukhus/djurkliniker.

Ge gärna små mängder vatten eller vätskeersättning per tillfälle flera gånger per timme. För att räkna ut hur mycket hunden behöver per dygn multipliceras vikten med 50-100 ml. Dividera med 24 för att få fram mängd per timme.

Exempel på hund som väger 15 kg

Dygnsdosen är 750-1500 ml som fördelas på 24 timmar. Det innebär ca 30-60 ml/timme beroende på hur stora förlusterna är. Om hunden inte matas på natten bör dosen höjas något under dagen.

KLÅDA/ALLERGIER

-Om din hund har klåda allergier rekommenderar jag att ta kontakt med en Homeopat

vet 2 st som jag varmt kan rekommendera; Kari Kokko & Theresia Henriksson.

-Lite andra tips som jag varmt kan rekommendera är;

-Kallpressad Kokosolja-med lite MSM & KS.

Kan ges på en tsk och även smörja där hunden har problem.

-Silversalva

-Zinksalva dämpar klådan

-Aloe vera- FLP

-Cell Pet

Gör Hundpromenaden roligare

När du skaffar en hund – valp eller vuxen – ska du fundera på hur du lever ditt liv och vad du ska ha din hund till. Sedan ska du titta på vad rasen och den enskilda hundindividen har för behov. Vad var syftet med rasen och vad ska den användas till?

Som hundägare har du ett ansvar. Hunden behöver förutom omvårdnad också ett bra hundliv. Då behöver hunden en form av hobby, en meningsfull arbetsuppgift. Det ska vara någonting som hunden passar för och som man själv tycker är roligt.

Har man en sällskapshund är det ännu viktigare att tänka i de här banorna än om man ska exempelvis tävla. Det är stor skillnad på hundar som bara går sina promenader och andra hundar där ägarna är mer socialt involverade i vad hunden gör.

Det är här som olika övningar gör stor skillnad. Hunden får en stor stimulans av en utmaning och av att lösa en uppgift. Samtidigt bygger du upp kommunikationen med din hund och du kan lättare säga ifrån när den inte gör som du vill.

Vad kan man då hitta på för stimulerande övningar?

Allt det som gör att hunden får använda nosen är intressant. Många hundar får mycket stimulans den vägen. Du kan göra enklare övningar genom att lägga ett spår. Läs gärna mer om det här. Ännu enklare är att placera ut en godis i naturen längs med promenaden som hunden får leta upp.

Andra övningar som kan göra promenaden lite roligare är olika typer av lydnad; sitt, ligg, kryp. Men det kan också vara små konster och trick. Ta med dig något lämpligt att belöna hunden med på promenaden och stanna upp och träna lite. Det behöver inte vara så krångligt. Det enkla är oftast det bästa. Allt bygger på att det är skoj och inte att man måste.

Det finns många fler exempel på hur du kan aktivera din hund. Det kan vara en leksak som hunden ska apportera eller leta fram genom ”kurragömma”. Du kan också hitta leksaker som ger lite mer utmaning, t ex där hunden ska plocka på olikfärgade ringar på en pinne. ”Ta den gula”. ”Ta den blå”. Snart är stapeln fylld.

En variant av att apportera är att hunden inte bara springer och hämtar sin leksak och ger den tillbaka till dig, utan kanske ska placera den i en låda eller på en speciell plats.

Det är näsan bara fantasin som sätter gränser för vad ni kan hitta på tillsammans. Testa dig fram och se vad som stimulerar dig och din hund.

FÄSTINGAR

GIFTFRIA ALTERNATIV MOT FÄSTINGAR

Finns på SkogsApoteket ett medel som heter Försvinn som är gjort på örter och oljor.

För alla som bor i fästingrika områden är det en plåga varje år. Ska jag välja att ge hunden nervgift, eller riskera att den får fästingar?

Det finns ett flertal giftfria varianter att välja mellan. En kombination av flera, kan ge ett fullgott skydd, så att du kan strunta i nervgiften. Visst är det otäckt med fästingar, men när det i varningstexten står att barn inte ska dela säng med en hund som bär ett sådant skydd, kanske det inte är så nyttigt för hunden heller. Att man ska ta av det när hunden badar, för att giftet är skadligt för fiskarna, kanske betyder att det är dumt att vi klappar hunden…
Här kommer jag att lista några av de giftfria preparat du kan välja istället. Alla dessa har effekt enligt ett flertal hundägare i fästingrika områden.

BÄRNSTENSHALSBAND
Bärnstenen gör hundens päls lätt statisk och det gillar inte fästingar. Fungerar väldigt bra enligt vissa, mindre bra enligt andra. När hundens päls är blöt fungerar det inte, men så fort den torkar blir pälsen statisk igen.
Hundar med lång päls har det sämre effekt på. Halsband med små ”rullar” av bärnsten istället för pärlor, sägs fungera fint även på lång päls.
Dessa halsband håller länge, kan användas flera säsonger. Man kan köpa dem eller tillverka själv. Bärstenen ska vara rå, dvs oslipad. Sätter man plast- eller gummipärlor mellan stenarna, håller de längre.

TJÄRSALVA
Fästingar gillar inte tjära. Man kan välja att bada sin hund i tjärschampo eller att smörja lätt utanpå pälsen, främst på ben, ljumskar och nacke, dagligen.
Detta fungerar även på oss, och har effekt även mot mygg och knott.

ÖRTHALSBAND
Naturliga oljor, som citrusil, eukalyptus od har visat sig ge ett visst skydd mot fästingar. Dessa oljor finns att köpa i form av spray, halsband och droppar att blanda i schampo.

B-VITAMIN
Om hunden äter B-vitamin gillar fästingar den mindre.
SÅPA
Tvätta hunden i vanlig såpa så minskar risken för fästingar och den får även ett skydd mot rävskabb. Många jägare som jagar räv badar hundarna i grönsåpa, och slipper helt smittan av skabb.

MSM
Hundar som äter MSM mot ledvärk eller andra krämpor, får nästan aldrig fästingar.

ALOE VERA
Hundar som dagligen får aloe vera brukar inte få fästingar.

Vidare sägs det att hundar som äter mycket spannmål attraherar fästingar. Att ge ett färskfoder som bara innehåller kött kan därför inte bara ge en hund som får bättre hud, päls, mage och muskler, den kan även klara fästingplågan mer.

Tips

VÄRMESLAG Var rädd om din hund i värmen

Så klarar hunden sommarhettan: Ge den en sval dusch eller blöt ned den i ljumsken med kalla och våta handdukar.

Förra veckans hetta har övergått i en mer normal sommarvärme i Västsverige. Men rätt som det är kommer solgasset tillbaka. Och då gäller det att vara uppmärksam kring Fidos, Karos och Nikos hälsa.

När solen värmer som mest och kvicksilvret passerar 25-gradersstrecket risker din hund att drabbas av överhettning. Och det gäller inte bara i stekheta bilar.

Även normala aktiviteter som bollkastning, springande i solen, en cykeltur eller en dag på stranden kan leda till livshotande värmeslag, varnar nu försäkringsbolaget If, som varje sommar får in många anmälningar om hundar som fått värmeslag eller till och med avlidit i hettan.

 

Hundar saknar svettkörtlar och har betydligt svårare än människor att hantera värme. Särskilt utsatta är valpar och gamla hundar.

Trubbnosiga raser, överviktiga hundar och sådana med mycket päls är också mer känsliga.

- Det förekommer tyvärr att hundar avlider av värmeslag. Ofta händer det efter att de har varit överaktiva i solen och ägarna inte har haft koll på tecken som tyder på att hunden varit för varm, säger Jenny Stenberg, djurexpert på If.

Som hundägare måste du ha koll på vilka symptom som tyder på överhettning: snabba och tunga andetag, vidöppen mun och tungan utsträckt så långt det går.

Hunden kan också pressa magen mot marken i ett försök att svalka sig, det finns ytliga blodkärl i buken och de flesta hundar också har mindre päls där.

Hunden kan också börja dregla, bli förvirrad och till och med svimma. Det är ett livshotande tillstånd.

- Det är livsviktigt att alltid ha vatten och skugga tillgänglig för hunden när det är varmt, säger Jenny Stenberg.

 

Fakta: Så gör du om hunden drabbats av värmeslag

- Ta omedelbart in hunden i svalkande skugga eller inomhus om det är svalt.

- Sänk kroppstemperaturen genom att duscha hunden eller blöta ned den i ljumsken med kalla våta handdukar.

- Se till att hunden dricker ordentligt, gärna 0,5 dl per kg kroppsvikt och dygn.

- Kontakta veterinären om hunden varit förvirrad eller svimmat.

För det första: Lämna aldrig din hund i bilen en sommardag -en mulen dag och man har hunden med sig i bilden och kanske går in och handlar-vips så kan vädret har slagit om och blivit varmt och soligt och din hund lider i bilden och kanske dör av värmeslag!!

Så klarar hunden sommarhettan: Ge den en sval dusch eller blöt ned den i ljumsken med kalla och våta handdukar.

Förra veckans hetta har övergått i en mer normal sommarvärme i Västsverige. Men rätt som det är kommer solgasset tillbaka. Och då gäller det att vara uppmärksam kring Fidos, Karos och Nikos hälsa.

--------------------------------------------------------------------------------------

Allergi hund-kan vara gluten

Är hunden glutenintolerant, eller?…

29 maj, 2009 | Filed under: AllergiCarnivorMageOm hundmat

Så vitt jag vet (enligt källa DVM John B. Symes, USA) så är celiaki – glutenintolerans – endast identifierat hos en enda ras och det är Irländsk Setter.
Men mörkertalet kan vara stort, mycket stort…
Efter att ha läst massor i ämnet har jag dock ändrat uppfattning i den här frågan: Huruvida en hund faktiskt är glutenintolerant eller inte är mindre viktigt, det finns en annan aspekt på ämnet som är betydligt mer intressant, påtaglig och högst aktuell. I brist på ett bättre namn på fenomenet så väljer jag, helt på eget bevåg, att kalla det för”klisterfenomenet”.

 

”Vad har nu den här galna människan hittat på igen?” tänker kanske läsaren. Jo, jag ska försöka förklara:

Tunntarmens funktion
Först en kort, mycket förenklad förklaring av tunntarmens uppbyggnad:
Tunntarmen består av tolvfingertarmen (duodenum), tomtarmen (jejunum) och krumtarmen (ileum). Tarmarna är invändigt täckta av ett slemhinnelager som bildar fingerliknande veck av tarmludd; villi och som är mest uttalat i tunntarmen. Slemhinnelagret har som uppgift att absorbera näringaämnen, vitaminer och mineraler från kosten, men även att skydda mot bakterier, andra mikroorganismer och gifter.
Vecken i slemhinnelagret, villi, ökar absorptionsytan så att hela tarmslemhinnans yta motsvarar så mycket som ytan av en tennisplan!

Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!

Det tål att upprepas: Detta drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!
Vi är helt enkelt fokuserade på de värst drabbade; de gluten- eller kaseinintoleranta, hos vilka immunförsvaret triggats igång på grund av allvarlig villusatrofi.

Glutenintolerant eller inte?
Förstår Du nu min tanke? Att huruvida det handlar om en faktisk intolerans av något slag blir plötsligt en sekundär fråga, när faktum är att ”klisterfenomenet” drabbar alla, mer eller mindre. När vi pratar om intolerans pratar vi alltså om ett ”worst case scenario” – det värsta av det värsta. Vägen dit kan vara kantad av diffusa, feldiagnostiserade problem med tillhörande konstgjord andning i form av symptombehandling, medan själva källan till problemen förblir oupptäckt och hela tiden späs på av mera klister i en oändlig ond cirkel.

Ovanpå detta kommer sedan ofta sekundära allergier som ett brev på posten; protein-, kvalsterallergi, etc. Detta beror enligt ny forskning på att zonulin-mekanismen hämmas. Zonulin är ett protein som reglerar de täta sammanslutningar som finns i tarmväggen och som hindrar större molekyler än vad som är normalt och mikroorganismer från att passera tarmväggen in i blodet. Om zonulin-mekanismen hämmas kan oönskade ämnen ta sig in i tarmväggen, aktivera immunförsvaret och starta allergier.
Detta fenomen kallas för ”leaky gut syndrome” eller ”läckande tarm syndrom”. Googla och läs – det är väldigt upplysande!

Nästan all hund- och kattmat är fullspäckad med detta klister, det må vara vete, korn, soja, ris eller majs och väldigt ofta rena glutentillsatser som tillsats för att höja proteinhalten i fodret.
Jo visst, vissa klister är mindre klistriga än andra; vete och soja är värst, sedan kommer majs, vitt ris och rismjöl (rismjöl är nästan ren stärkelse), följt av korn, råg och potatis. Minst klistrigt är bruntris/råris och havre.

Saker får sin förklaring…
Plötsligt får ökningen av tillstånd som höftledsdysplasi, armbågs- och muskelproblem, diskbråck och t.o.m. hjärtklaffsfel en bättre förklaring.
Alla dessa problem orsakas av dålig tillväxt av brosk och bindväv, vilka båda är strukturärt likvärdiga och uppbyggda av kalcium och kollagen. Kollagen utgör en byggsten för skelettet. Viktigast för bildandet av kollagen är C-vitamin. Eftersom vi vet att upptaget av kalcium tillsammans med C-vitamin och andra vitala vitaminer och mineraler främst sker i tunntarmen, är det lätt att förstå att otillräckliga mängder eller hämmat upptag påverkar strukturerna.

Ta en hund av storväxt ras, typ Grand Danois, Schäfer, Golden etc. som redan direkt vid avvänjningen får äta en kost med vete, eller korn, eller majs, eller soja, eller rent av en blandning av några eller allihop… Vi vet att upptaget av kalcium och C-vitamin hämmas genom klistret på villi, vilka chanser har då hunden att utveckla friska höfter, armbågar, ryggrad, och andra muskelskelettära strukturer? Ännu värre är det för de stackars valpar som av någon anledning måste äta modersmjölksersättning, denna innehåller ju som regel förutom mjölkprodukter massor av vegetabilier; katastrof!

Muskelskelettära problem är bara ett exempel. Prova att googla t.ex. celiaki och läs vidare om alla symptom som förekommer.
Vissa raser är predisponerade för olika saker, men när vi nu förstår att allergier eller intoleranser har sitt ursprung i en icke fungerande tarm så förstår vi plötsligt alla dessa rastypiska symptom; öroninflammationer, hudproblem, tumörer, magproblem, hypotyreodism, etc…
Det är som att släppa lös Fan själv, en våg av obehagliga, handikappande och i vissa fall dödliga symptom väller in över dessa stackars djur och allt har sitt ursprung i samma mekanism; näringsbrist på grund av hämmat näringsupptag i tunntarmen.

En fråga om när, inte om
Det är en fråga om när, inte om, dessa problem ger sig tillkänna. Vissa djur drabbas redan i ”tonåren” andra hinner bli ganska gamla. Tyvärr förblir skadorna ofta oupptäckta och får härja vilt ända tills botten faller ur. Djur kan inte prata, de kan inte tala om för oss om de är deprimerade, har magknip eller huvudvärk. Djuren har inga problem förrän vi har problem, det vill säga först när symptomen blir så allvarliga att vi känner oss tvungna att ta djuret till veterinär fattar vi att något är galet. Då kanske djuret har lidit länge i det tysta.
Du kan göra något redan nu: Ge hunden en baskost med färskt, rått kött! Om nödvändigt, komplettera med ett torrfoder fritt från vete, korn, majs, soja, vitt ris och potatis.

Uppdatering: 2015-09-04
En artikel om stärkelse ur Dogs Naturally Magazine:
http://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-obesity-starch/

Källor och inspiration:
» http://www.dogtorj.net
» praktiskmedicin.com
» doktorn.com

 

 

 1. Livmoderinflammation
Ha koll på:
 Variga, blodiga flytningar, nedsatt aptit, om hunden blir extra törstig och feber.

2. Hudtumör
Ha koll på: Vårtor och fettknölar.

 3. Juvertumör
Ha koll på:
 Svullnad eller knöl på bukens undersida i juvervävnaden.

4. Öroninflammation
Ha koll på: Om hunden hänger med huvudet och reagerar när du rör vid öronen. Titta efter missfärgat sekret och lukta i örat.  (Brunt öronvax kan tyda på jästsvampsinfektion, gult på bakterier.) Dålig lukt är också ett tecken.

5. Traumatiska skador hud (skärsår, bitsår, slitsår, sticksår etc)
Ha koll på:
 Bölder och var. Rådgör med veterinär vid bitskador. Tänk på att även små sår kan ge upphov till stora skador.

 

FÖRSTA HJÄLPEN

På sommaren tillbringar många mer tid utomhus med sina husdjur vilket i sin tur ökar riskerna för olycksfall och skadade djur. Trygga semesterlugnet genom att ha grundläggande kunskaper i första hjälpen och undvik de vanligaste farorna.

Under sommarmånaderna njuter vi av att vara ute i naturen och tar gärna med katter och hundar ut till sommarstugan eller i skogen. Men på sommaren finns det också många risker, som huggormar, hetta och drunkningsolyckor. Är man dessutom på resande fot kan det vara långt till närmaste veterinärklinik.

– Vi får många akutbesök av svårt sjuka eller skadade djur under sommarmånaderna. Vad många inte vet är att man kan ge sina husdjur första hjälpen på ungefär på samma sätt som för människor. Med grundläggande kunskap kan man både köpa tid tills man har hunnit till närmaste veterinär och potentiellt rädda livet på sin bästa vän, säger Carol Ringström, leg djursjukskötare och enhetschef på AniCura Gärdets Djurklinik.

Första hjälpen ABC
Om husdjuret blir allvarligt sjukt eller skadat bör man, precis som med människor, kontrollera ABC – andning, blödning och chock:

Andning: Titta på djurets bröstkorg eller håll handen framför nosen och känn efter andedräkten. Om djuret inte andas behövs hjärt-och lungräddning. Hjärtmassage ges med en eller båda händer på sidan av bröstkorgen bakom vänster armbåge. Konstgjord andning ges via näsborrarna, med huvudet utsträckt och luftvägarna fria från hinder. Ge 30 snabba bröstkompressioner under ca 15 sekunder, följt av två mun-mot-nos-andetag. Upprepa tills djuret börjar andas själv eller kommer under vård.

Blödning: När andningen fungerar som den ska är nästa steg att stoppa större blödningar. Tryckförband kan behöva läggas för att förhindra att djuret förlorar för mycket blod. Tryck flera kompresser, en rulle gasbinda eller en ren tygbit mot såret. Behåll trycket medan djuret transporteras till djursjukhus, genom att hålla handen tryckt mot förbandet.

Chock: För att bedöma om djuret är i chock, börja med att titta på slemhinnan i munnen genom att lyfta på överläppen. Slemhinnan ska vara rosa och fuktig, är den blek och gråaktig tyder det på dålig blodcirkulation. Kontrollera även djurets puls genom att känna på lårets insida, upp mot ljumsken. Normal puls ligger på ca 60 – 120 hjärtslag/minut för hundar och 110 – 130 hjärtslag/minut för katter. Bleka slemhinnor i kombination med snabb, fladdrig puls kan tyda på att djuret är på väg in i chock. Då är det viktigt att fort ta sig till djursjukhus för akutvård. Se till att djuret hålls varmt och har huvudet lågt i förhållande till kroppen om inte hunden eller katten har allvarliga skador i huvudet.

Slemhinnan ska vara rosa och fuktig, är den blek och gråaktig tyder det på dålig blodcirkulation.

Slemhinnan ska vara rosa och fuktig, är den blek och gråaktig tyder det på dålig blodcirkulation.

– Precis som det är viktigt att öva på första hjälpen för människor, är det lika viktigt att öva på djur. Men den bästa försäkringen är så klart att på förhand tänka igenom vilka faror som hunden eller katten kan möta i sommar, så att de kan förebyggas. Lämna till exempel aldrig djuret i bilen på sommaren, se till att hunden bär flytväst till sjöss och försök säkra att de inte har möjlighet att rusa ut på vägar framför fordon, säger Carol Ringström.

Andra tillstånd som behöver akut veterinärvård

  • Magomvridning hos hund: Magen svullnar upp och hunden blir orolig och flåsig. Den kan försöka kräkas utan att få upp något och kan titta sig mot magen. Symtom på magomvridning uppkommer snabbt och tillståndet är livshotande.
  • Urinstopp hos katt: Katten försöker upprepade gånger gå på lådan utan att kunna kissa, eller så kommer det bara några droppar som ofta är blodblandade. Katten kan också verka ha ont i samband med att den försöker kissa. Ju längre urinstoppet varar (timmar) desto sämre mår katten, då urinämnen tränger ut i blodet. Tillståndet kan bli livshotande om inte katten kommer under vård.
  • Förtäring av främmande föremål eller giftig substans: Om du ser eller misstänker att hunden eller katten satt i sig något olämpligt, åk så fort som möjligt till veterinären. Ofta kan kräkmedel ges om det inte gått för lång tid efter förtäringen. Hur lång tid man har på sig varierar beroende på vad som svalts och om djuret varit på fastande mage eller inte, men oftast rör det sig om ett par timmar. OBS – försök inte själv att genom olika huskurer försöka få hunden eller katten att kräkas hemma, då detta kan påverka djuret negativt och försvåra behandling.
  • Ögonskada: Antingen kniper eller kisar djuret med ögat. Ofta ses även röda och rinnande ögon. I värsta fall kan skada eller sjukdom i ögat snabbt leda till blindhet och det är viktigt att djuret fort kommer till veterinär.
  • Algförgiftning, huggormsbett och värmeslag är andra tillstånd som är vanliga under sommaren och då man alltid ska uppsöka veterinär skyndsamt. Läs mer om dessa och andra akuta tillstånd i AniCuras kunskapsbank.Kontakta alltid veterinär-om du är osäker-bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.

När solen värmer som mest och kvicksilvret passerar 25-gradersstrecket risker din hund att drabbas av överhettning. Och det gäller inte bara i stekheta bilar.

Även normala aktiviteter som bollkastning, springande i solen, en cykeltur eller en dag på stranden kan leda till livshotande värmeslag, varnar nu försäkringsbolaget If, som varje sommar får in många anmälningar om hundar som fått värmeslag eller till och med avlidit i hettan.

 

Hundar saknar svettkörtlar och har betydligt svårare än människor att hantera värme. Särskilt utsatta är valpar och gamla hundar.

Trubbnosiga raser, överviktiga hundar och sådana med mycket päls är också mer känsliga.

- Det förekommer tyvärr att hundar avlider av värmeslag. Ofta händer det efter att de har varit överaktiva i solen och ägarna inte har haft koll på tecken som tyder på att hunden varit för varm, säger Jenny Stenberg, djurexpert på If.

 

Som hundägare måste du ha koll på vilka symptom som tyder på överhettning: snabba och tunga andetag, vidöppen mun och tungan utsträckt så långt det går.

Hunden kan också pressa magen mot marken i ett försök att svalka sig, det finns ytliga blodkärl i buken och de flesta hundar också har mindre päls där.

Hunden kan också börja dregla, bli förvirrad och till och med svimma. Det är ett livshotande tillstånd.

- Det är livsviktigt att alltid ha vatten och skugga tillgänglig för hunden när det är varmt, säger Jenny Stenberg.

 

Fakta: Så gör du om hunden drabbats av värmeslag

- Ta omedelbart in hunden i svalkande skugga eller inomhus om det är svalt.

- Sänk kroppstemperaturen genom att duscha hunden eller blöta ned den i ljumsken med kalla våta handdukar.

- Se till att hunden dricker ordentligt, gärna 0,5 dl per kg kroppsvikt och dygn.

- Kontakta veterinären om hunden varit förvirrad eller svimmat.

Fyllda märgben

Om ni ger Er hund märgben-när det är tomt på märg-kan man fylla igen det med färskfoder, eller blodpudding och frysa in igen. Vips så har dom ett nytt gott ben.Cool

FÄSTINGAR

 

GIFTFRIA ALTERNATIV MOT FÄSTINGAR

För alla som bor i fästingrika områden är det en plåga varje år. Ska jag välja att ge hunden nervgift, eller riskera att den får fästingar?

Finns ett bra alternativ att beställa från Skogsapoteket som heter Försvinn.

Det finns ett flertal giftfria varianter att välja mellan. En kombination av flera, kan ge ett fullgott skydd, så att du kan strunta i nervgiften. Visst är det otäckt med fästingar, men när det i varningstexten står att barn inte ska dela säng med en hund som bär ett sådant skydd, kanske det inte är så nyttigt för hunden heller. Att man ska ta av det när hunden badar, för att giftet är skadligt för fiskarna, kanske betyder att det är dumt att vi klappar hunden…
Här kommer jag att lista några av de giftfria preparat du kan välja istället. Alla dessa har effekt enligt ett flertal hundägare i fästingrika områden.

VÅROLJA från Island

En örtolja som inte fästingar gillar lukten på -kan jag varmt rekommendera.

BÄRNSTENSHALSBAND
Bärnstenen gör hundens päls lätt statisk och det gillar inte fästingar. Fungerar väldigt bra enligt vissa, mindre bra enligt andra. När hundens päls är blöt fungerar det inte, men så fort den torkar blir pälsen statisk igen.
Hundar med lång päls har det sämre effekt på. Halsband med små ”rullar” av bärnsten istället för pärlor, sägs fungera fint även på lång päls.
Dessa halsband håller länge, kan användas flera säsonger. Man kan köpa dem eller tillverka själv. Bärstenen ska vara rå, dvs oslipad. Sätter man plast- eller gummipärlor mellan stenarna, håller de längre.

TJÄRSALVA
Fästingar gillar inte tjära. Man kan välja att bada sin hund i tjärschampo eller att smörja lätt utanpå pälsen, främst på ben, ljumskar och nacke, dagligen.
Detta fungerar även på oss, och har effekt även mot mygg och knott.

ÖRTHALSBAND
Naturliga oljor, som citrusil, eukalyptus od har visat sig ge ett visst skydd mot fästingar. Dessa oljor finns att köpa i form av spray, halsband och droppar att blanda i schampo.

B-VITAMIN
Om hunden äter B-vitamin gillar fästingar den mindre.
SÅPA
Tvätta hunden i vanlig såpa så minskar risken för fästingar och den får även ett skydd mot rävskabb. Många jägare som jagar räv badar hundarna i grönsåpa, och slipper helt smittan av skabb.

MSM
Hundar som äter MSM mot ledvärk eller andra krämpor, får nästan aldrig fästingar.

ALOE VERA
Hundar som dagligen får aloe vera brukar inte få fästingar.

Vidare sägs det att hundar som äter mycket spannmål attraherar fästingar. Att ge ett färskfoder som bara innehåller kött kan därför inte bara ge en hund som får bättre hud, päls, mage och muskler, den kan även klara fästingplågan mer.

BRA BOKTIPS

En bra bok som jag kan rekommendera är;

Cesar Millan "Mina valpar" jättebra bok med mycket tips och råd när man får hem sin valp.

Burträning

Det är jättebra att träna sin valp att gå in i en bur-man kan täcka över den på alla sidor utom den sida dom går in i buren på. Lägg in ett tugg ben, godis eller leksak så får den en positiv upplevelse av buren- Det är jättebra träning för hunden för framtidens utställningar eller om man ska ha den i bur i bilen--Det ska vara en trygghet för hunden att vara i bur- Men den ska absolut inte vara instängd en längre tid och absolut inte med stängd dörr. 

 

Tips

Leverjuice till svaga valpar eller till hundar som behöver näring

 

Sjud 225 gram nötlever i 3,4 dl vatten tills levern inte längre släpper ifrån sig blod. Dra av kastrullen från plattan och lyft bort levern. Den kan sparas och ges som godis (i småbitar) till tiken. Sila leverjuicen genom ett kaffefilter eller en finmaskig sil.


@ Leverjuicen går bra att frysa i en låda som man använder till istärningar. När "leverjuicetärningarna" är frysta ordentligt tas de ur lådan och läggs förslagsvis i en fryspåse med s k ziplås. Håller sig minst 6 månader i frysen. Nygjord eller tinad leverjuice håller sig i tre, fyra dagar i kylskåp.


@ All juice ska ges rumstempererad. Till små och svaga valpar ges 0,5-1 ml var 30:e minut.

Leverjuice kan med fördel också ges - i små mängder - till tiken om hon är stressad - eller till hundar som behöver extra näring.

_________________________________

Enkelt tips om din hund är lös/hård i magen-Köp Fiberhusk i affären.

 

Strö lite på maten och blanda i extra vatten alternativt blanda fiberhusk med vatten och blanda i maten när det svällt.

 

Liten hund 1-2 kryddmått fiberhusk, mellanstor hund 1/2 tesked osv + vatten. Det sväller massor, så börja försiktigt och öka om det behövs så hunden inte bara bajjar fiberhusk-gelekorvar Glad

 

Sedan när hundens mage är bra, så kan man börja minska husken successivt.

___________________________________________________________________________

EGEN LAGAD MAT med , LÅGPROTEINKOST RECEPT – 15kg HUND, 3 mål per dag enligt tiderna ovan

# INGREDIENSER
Köttfärs av viltkött eller/och lamm (även en viss del vom eller mald lever kan tillföras).
Parboiled ris ( ingen annan sort och överkokt.
Grönsaker (ex. morot)
Fett
Vitaminer och mineraler

# MÄNGD
(Använd ett köttslag i sänder)
150 g köttfärs eller 100 g färs + 50 g vom eller 25 g mald lever för att öka smaklighet
400 g överkokt parboiled ris
50 g kokt finrivna grönsaker, ex. morot (Vid övervikt ökar ni grönsakerna och minskar riset)
1 msk kvarg (Lindahls Naturell) 
1 msk ister (Ica Maxi) eller Osaltat smör

# TILLAGNING
Koka upp köttfärsen snabbt (köttfärsen kan även ges rå). 
Använd köttbuljongen till riset enligt dosering + 50 % extra vatten i 60 minuter
och lägg i den finrivna moroten de sista 10 minuterna.
Blanda väl alltihop köttfärsen, riset och grönsakerna.
Först när ingredienserna svalnat blandas tillskotten i.

Tillskotten ska fasas in under 4 veckor
Standardt fiskolja halv viktdosering
Standardt Immun eller Immun+ enligt viktdosering
Standardt kalk+ enligt viktdosering
eller 
Standardt Laga Mat enligt viktdosering + Standardt Fiskolja enligt halv viktdosering

Utfodring (behåller normal kroppsvikt)
Kroppsvikt Beräknad fodermängd
2.5 kg ca 150 g
5 kg ca 250 g
10 kg ca 475 g
18 kg ca 700 g
27 kg ca 1100 g
36 kg ca 1300 g